Preşedinta centrului de la Siret a decis să nu mai participe la BAC din cauza scăderii indemnizaţiilor


Intră acum și în grupul de

Mulţi profesori suceveni nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei de a reduce cu 50% plata dascălilor la Bacalaureat, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ precizând că respinge oferta, iar Federaţia Educaţiei Naţionale că refuză diminuarea plăţilor, dar au lăsat la latitudinea profesorilor să decidă dacă participă la Bacalaureat. Astfel, preşedinta comisiei de la Siret a decis să nu mai participe la examen.

La nivelul IŞJ Suceava, pentru funcţiile de examen, respectiv vicepreşedinte, membri, secretari, evaluatori şi supraveghetori s-au înscris 2.500 de persoane, necesare fiind 1450.

Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman a declarat luni, că s-a înregistrat doar un singur caz în care o profesoară a anunţat că nu se mai prezintă la centrul de examen. „Preşedinta comisiei de examen de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret a anunţat Inspectoratul că nu mai vine şi atunci, conform metodologiei, locul acesteia a fost luat de vicepreşedinte”, a precizat Laurenţa Hacman. Aceasta a mai adăugat că alte două cadre au anunţat că nu au cum ajunge în centre deoarece sunt internate în unităţi medicale spitaliceşti.

Aproximativ 6.800 de absolvenţi suceveni de 12 clase susţin luni şi marţi proba orală la limba şi literatura română a examenului de bacalaureat. Pentru sesiunea de bacalaureat din această vară, absolvenţii de liceu susţin examenul în 19 centre din judeţ. Potrivit IŞJ Suceava, s-au înscris 6850 candidaţi, din care 79 sunt din serii anterioare, iar 4 din alte judeţe. Unul dintre candidaţi susţine examenul la domiciliu, având probleme de sănătate.

Potrivit IŞJ Suceava s-au constituit 19 centre de examen, care cuprind candidaţii şcolii respective, plus cei arondaţi de la alte unităţi şcolare, centrul cu cei mai mulţi candidaţi fiind Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, unde sunt 507 înscrişi, urmând Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, cu 367 candidaţi. Un astfel de centru trebuie să cuprindă un număr minim de 250 candidaţi.

Examinarea la probele orale se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul elevului cu note de la 1 la 10. Probele orale sunt eliminatorii. Candidaţii vor extrage un singur bilet. Dacă nu ştiu subiectul, au dreptul la un al doilea, caz în care nota va fi scăzută cu un punct.
Un candidat se consideră „promovat” la proba orală dacă a obţinut minimum nota 5. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii.

Probele orale vor continua în zilele de 23 şi 24 iunie cu limba şi literatura maternă, respectiv 24 şi 25 iunie – limba şi literatura modernă.
Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc vineri, 26 iunie. Trei zile mai târziu elevii vor susţine examenul la limba si literatura maternă, iar pe 30 iunie proba obligatorie a profilului. Ultimele două examene sunt pe 1 şi 2 iulie, unul dintr-o materie din aria curriculară, celălalt dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării.

Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor va avea loc pe 5 iulie, iar rezultatele finale se vor da pe 9 iulie.

În timpul examenului de Bacalaureat, preşedintele comisiei poate dispune întreruperea examinării şi eliminarea din sală a elevilor prinşi că încearcă să copieze. Mai mult, elevii vor trebui supravegheaţi şi în cazul în care sunt nevoiţi să meargă la toaletă.


Intră acum și în grupul de