Ministrul Adriean Videanu a inaugurat la Suceava prima „autostradă electrică” din România


Intră acum și în grupul de

Ministrul Economiei, Adriean Videanu (PD-L), a fost prezent marti dimineaţă, la Suceava, la punerea în funcţiune a Axului de 400 kV Moldova, investiţie care contribuie substanţial, în opinia sa, la creşterea securităţii şi independenţei energetice a României. Ministrul Videanu a ţinut să compare investiţia de la Suceava cu o „autostradă pe care circulă doar energia electrică” şi a spus că axul Moldova este o etapă importantă privind închiderea inelului de 400 de kV, care va asigura independenţa şi securitatea energetică a întregii ţări.

El a ţinut să precizeze că inaugurarea acestei lucrări reprezintă începutul noii linii de 400 de kV dintre Moldova şi Ardeal, între Suceava şi localitatea Gădălin din judeţul Cluj, fiind creată astfel infrastructura necesară asigurării securităţii energetice a României. Din punctul său de vedere, prin această investiţie se realizează asigurarea continuă cu energie electrică a agenţilor economici şi populaţiei, fiind realizat totodată un element ce dă încredere investitorilor străini în ceea ce priveşte asigurarea facilităţilor necesare.

Adriean Videanu a mai spus că Transelectrica va continua investiţii pentru finalizarea inelelor de 400 de kV, inclusiv cel al Capitalei şi cele de interconectare cu Republica Moldova, din Suceava către Bălţi, dar şi cu Sebia, Bulgaria şi Ungaria. „România va fi un factor de stabilitate în această parte a Europei privind securitatea energetică”, a mai spus ministrul Economiei, cu satisfacţie evidentă.

La rândul său, preşedintele ANRE, Petre Lificiu, prezent la inaugurare a declarat că investiţia celor de la Transelectrica, făcută la Suceava, va permite creşterea securităţii energetice, a calităţii serviciilor şi în acelaşi timp va conduce la protejarea consumatorilor.

Marti dimineaţă, Transelectrica a inaugurat la ieşirea din Suceava, spre Fălticeni, punerea în funcţiune a axului de 400 kV Moldova, un proiect ce a constat în retehnologizarea staţiilor Gutinaş, Bacău Sud, Roman Nord şi Suceava, lucrări care au fost realizate începând din 2006, în nu mai puţin de patru etape.

Din datele prezentate oficial costul proiectului a fost de aproximativ 24 de milioane de euro, iar 80 % din finanţare a fost asigurată de Banca Mondială printr-un credit în cadrul Programului de Electricitate a României, restul fiind asigurat din sursele proprii ale Transelectrica. La eveniment au luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, care au salutat investiţia.


Intră acum și în grupul de