Primăriile sucevene, dependente de bugetul de stat


Intră acum și în grupul de

În urma întâlnirilor de joi cu primarii din zonele Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, şeful deliberativului judeţean, Gheorghe Flutur, a constatat că aceştia sunt preocupaţi să soluţioneze problemele cu care se confruntă localităţile sucevene, însă se lovesc de lipsa fondurilor. „Ne dăm seama cât de dependente de bugetul de stat sunt aceste comune”, a declarat preşedintele CJ Suceava, precizând că va încuraja dezvoltarea de unităţi de producţie în aceste zone.

Primarii suceveni s-au plâns de transferul fără asigurarea fondurilor, de la Ministerul Sănătăţii la administraţiile locale ale asistenţilor medicali comunitari şi de lipsa fondurilor pentru actualizarea Planului Urbanistic General al comunelor care, în multe localităţi a expirat.

Flutur a subliniat că majoritatea primăriilor din judeţ au cel un proiect de finanţare în derulare sau în pregătirea licitaţiilor şi că zece primării au deja proiecte de finanţare aprobate prin măsura 3.2.2. de dezvoltare a satului şi că multe alte primării vor depune proiecte în sesiunea din această lună pe această măsură, pentru care este alocată suma de 900 de milioane de euro.

El a arătat că problemele majore din judeţ sunt cele legate de amenajarea cursurilor de apă în vederea limitării producerii de inundaţii, în special pe Valea Brodinei şi Valea Sucevei, dar că sunt, de asemenea riscuri şi la barajele iazurilor de decantare steril de la Dealu Negru, Pârâul Calului şi Tarniţa şi că autorităţile stau cu grijă la fiecare ploaie abundentă.

Totodată, preşedintele CJ Suceava a adăugat că speră ca localităţi ale judeţului să poată beneficia de fonduri pentru apă şi canal din împrumutul de 500 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, întrucât în proiectul judeţean de modernizare şi dezvoltare a acestor utilităţi, în valoare de 120 de milioane de euro, nu au fost incluse toate localităţile judeţului.


Intră acum și în grupul de