Primari încăpăţânaţi în ceea ce priveşte preluarea asistenţilor comunitari


Intră acum și în grupul de

Conducerea DSP Suceava nu înţelege “încăpăţânarea” unor primari de a nu accepta preluarea asistenţilor comunitari, în condiţiile în care activitatea acestora este foarte necesară unei comunităţi. Şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a spus că sunt şase primării, cele din Preuteşti, Şcheia, Sadova, Straja, Brodina şi Slatina, care n-au semnat încă protocolul de preluare a acestor asistenţi pe motiv că nu au asigurat buget pentru ei. “Oare oamenii din comunităţile respective sunt atât de sănătoşi încât pe primari nu-i interesează starea lor de sănătate”, se întreabă directorul DSP.

Acesta menţionează că indiferent pe ce cale vor veni banii pentru plata salariilor asistenţilor comunitari, acestea vor fi asigurate.

De asemenea, dr. Lăzăreanu susţine că asistenţii comunitari sunt foarte necesari pentru asigurarea unor servicii medicale, în special în mediul rural unde sunt multe probleme, iar majoritatea medicilor de familie de acolo sunt navetişti.

„Este păcat să rămână populaţia fără un cadru de specialitate. Primarii ar trebui să se gândească de două ori la asta, iar cetăţenii să-i tragă la răspundere de ce nu sunt de acord să aibă astfel de servicii medicale. Banii, fie că vin prin MSP, fie de la bugetul central, tot o să vină de undeva”, a declarat şeful DSP.

Potrivit legii descentralizării, MSP a dispus iniţial ca, până la sfârşitul lunii ianuarie, să fie preluaţi de primării asistenţii comunitari, medicii, asistenţii şcolari şi mediatorii pentru romi, care fuseseră în subordinea spitalelor şi plătiţi de MSP.

Întrucât această schimbare nu s-a petrecut până la acea dată, din cauza lipsei de fonduri, ministerul a emis o ordonanţă de urgenţă de prelungire a perioadei de preluare până la sfârşitul lui iunie, plătind în continuare salariilor acestor cadre. La nivelul judeţului funcţionează 78 de asistenţi comunitari care desfăşoară activităţi medicale precum respectiv asistenţa gravidei, a copilului mic, a persoanelor cu handicap şi a celor cu boli cronice, a celor cu venit mic sau fără venituri etc.


Intră acum și în grupul de