FOTO VIDEO // ISU Suceava face din nou apel către cetățeni după creșterea numărului de incendii: Nu mai ardeți vegetația uscată fără respectarea măsurilor de siguranță!


Intră acum și în grupul de

La mai puțin de două săptămâni de la ultimul apel către cetățeni, pentru a nu mai arde vegetația uscată fără respectarea măsurilor de siguranță specifice și în condiții de vânt puternic, aceste incendii se înmulțesc pe zi ce trece, constată ISU Suceava.

Pompierii suceveni explică, printr-un comunicat de presă, faptul că aceste incendii pun în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor incendiate. Șoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafața care arde este învecinată cu acestea, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum și de gaze toxice rezultate în urma arderilor. Și nu în ultimul rând, nu trebuie uitate persoanele care au căzut victime acestor incendii, și care fie au suferit arsuri grave, fie chiar au plătit cu prețul vieții faptul că au ignorat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul de incendiere, menționează comunicatul.

Redăm în continuare mesajul ISU Suceava:

Din cele 13 incendii la care au fost solicitați pompierii militari să intervină, pe parcursul zilei de ieri (16 martie), opt au fost de vegetație uscată, arderi care au afectat aproximativ 80 de hectare de teren, 20 de ari de plantații de molid, resturi de exploatare forestieră și altele. Cele mai mari suprafețe arse s-au înregistrat în satul Ruși, comuna Forăști, unde a ars vegetația uscată de pe o suprafață de 50 de hectare, cu flăcări care, alimentate de vântul puternic, au pus în pericol 12 locuințe. Doar intervenția susținută a pompierilor militari și a voluntarilor, a oprit ca aceste gospodării să fie pur și simplu pârjolite.

A doua intervenție majoră a avut loc în comuna Ipotești, unde a ars vegetația uscată de pe aproximativ 10 hectare, și unde au fost puse în pericol un depozit de cauciucuri, un depozit de biciclete și un hangar de avioane.

Aceste misiuni au necesitat o concentrare mare de forțe și mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât și a Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, a lucrătorilor Direcției Silvice și a altor instituții, pentru a putea limita propagarea focului. Aceasta, uneori în condiții extreme, pe terenuri accidentate și greu accesibile și pe fondul lipsei resurselor de apă. Situații care au solicitat la maxim capacitatea de intervenție și de coordonare a acesteia, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control, fiind puse în pericol, pe lângă gospodării, și fonduri forestiere.

Nu în ultimul rând, atragem atenția că înmulțirea acestor incendieri poate afecta intervenția pompierilor militari la alte misiuni specifice, pentru ziua de ieri fiind nevoie de forțe și mijloace de la toate subunitățile pompierilor militari din județ pentru a asigura reușitele misiunilor. Pericolul, în acest caz, îl reprezintă un timp crescut pentru deplasarea la misiunile de stingere, dacă distanța față de locul intervenției este mai mare (în condițiile în care militarii care asigură zona respectivă sunt angrenați în stingerea incendiilor de vegetație uscată), știut fiind că fiecare minut contează.

În speranța că cetățenii vor conștientiza semnalele de alarmă, revenim și  facem din nou apel la respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:

            – nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

            – nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

            – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

            – interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

            – arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;

            – asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

            – educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

ISU Suceava: Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.”


Intră acum și în grupul de