Încă un pas spre reabilitarea Muzeului de Artă „Ion Irimescu”


Intră acum și în grupul de

Cererea privind finanţarea proiectul de refacere a Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a fost aprobată. Potrivit Primăriei Fălticeni, Uniunea Europeană, Guvernul României şi administraţia locală vor finanţa Proiectul cu titlul „Repararea, reabilitarea şi modernizarea obiectivului de patrimoniu Muzeul de Artă Ion Irimescu, din municipiul Fălticeni”.

Municipalitatea precizează că proiectul se va derula prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5. Dezvoltarea Durabilă a Turismului Regional şi Local, Domeniul de intervenţie 5.1. Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe.

Astfel, în urma analizei proiectului tehnic aferent cererii de finanţare, depus de Primăria Fălticeni la Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est a transmis municipalităţii fălticenene, joi, 10 septembrie 2009, că proiectul a fost acceptat pentru etapa de contractare.

Premergător semnării contractului de finanţare, în următoarele săptămâni, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regionale Nord – Est vor merge la Fălticeni pentru vizita în teren.

Reamintim că, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava, Daniel Hrenciuc, declara la sfârşitul lunii august că, în timpul ultimelor inspecţii în teritoriu, specialiştii instituţiei au constatat că „administraţiile publice locale nu sunt conştiente de patrimoniul de pe raza unităţii administrative, neavând poziţii în bugetele locale şi ca atare lasă totul în voia sorţii”.
Daniel Hrenciuc a exemplificat cu municipiul Fălticeni, unde clădirea monument Casa Lovinescu în care se află Galeria Oamenilor de Seamă este fracturată şi se poate prăbuşi la un mic seism sau chiar de la trepidaţiile traficului. „Muzeul Apelor, tot din Fălticeni are restricţionata circulaţia pe trotuarul perimetral, deoarece „cad pietre”, fragmente din faţadă. Muzeul Ion Irimescu, tot clădire monument, este de 5 ani în aşa-zisă restaurare, adică nu se face nimic. Mai mult, noul proiect întocmit prevede consolidarea a ceea ce s-a făcut în anii trecuţi”, a precizat Daniel Hrenciuc.


Intră acum și în grupul de