Rudele celor internaţi în Spitalul Judeţean cumpără medicamente „gratuite” de la farmaciile din zonă


Intră acum și în grupul de

În Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, atât doctorii, cât şi pacienţii se plâng. În timp ce cadrele medicale reclamă că nu au cu ce să lucreze şi ameninţă că nu-şi vor mai plăti contribuţiile de membri ai Colegiului Medicilor, bolnavii acuză că, odată internaţi, trebuie să-şi cumpere singuri cea mai mare parte din medicamentele şi materialele sanitare de care au nevoie. Aflată, se pare pe altă lume, conducerea Spitalului spune că farmacia unităţii este destul de bine aprovizionată pentru sărăcia care domneşte în sistemul sanitar românesc.

Problema este că, degeaba produsele stau în farmacie şi nu se regăsesc pe secţii, sau poate că şefia unităţii medicale le ţine acolo pentru a arăta, la un eventual control, că nu duce lipsă de nimic şi că în sistem curge lapte şi miere.
Unul dintre medicii spitalului spunea zilele trecute că „în spital nu se mai găseşte aproape nimic. Nu avem nici măcar antibiotice de primă generaţie. Este lipsă de consumabile şi de medicamente, dar cel mai grav este că unele produse nu pot fi cumpărate de bolnavi din farmaciile cu circuit deschis, fiindcă doar spitalele le achiziţionează”.

Aparţinătorii spun că atunci când îi vizitează pe cei dragi, asistentele la dau bileţele pe care notează ce trebuie să cumpere, reţete ce ar trebui să fie gratuite şi pentru care mai pierd şi timp alergând de la o farmacie la alta căutând medicamentele.
Deşi conducerea spitalului încearcă să ne convingă de altceva, de criza de medicamente şi materiale sanitare vorbesc şi reprezentanţii farmaciilor din perimetrul Spitalului Judeţean. „Aproximativ jumătate dintre clienţii noştri sunt bolnavi internaţi. Ei cer de toate, perfuzabile, injectabile, consumabile. Cel mai des cumpără glucoză, ser fiziologic, arginină, antiinflamatoare, antibiotice, feşe, comprese sterile, ace, seringi, branule”, declară o farmacistă. „La noi, procentul pacienţilor de la Spital este de 15%. Ne solicită printre altele antibiotice foarte puternice, precum Zinacef sau Cefort, dar pe care noi nu le comercializăm”, spune reprezentanta unei alte farmacii din zonă.


Intră acum și în grupul de