Vicemaresalul Senatului Poloniei va fi prezent la inaugurarea complexului scolar de la Poiana Micului


Intră acum și în grupul de

Un număr de aproximativ 160 de elevi din satul sucevean Poiana Micului, comuna Mănăstirea Humorului, vor fi transferaţi din clădirea şcolii generale vechi într-un modern complex şcolar realizat cu fonduri în totalitate din partea statul polon, şi care va fi inaugurat vineri, după-amiază. Pentru acest eveniment, din Polonia va fi prezentă o delegaţie de 12 persoane în frunte cu vicemareşalul Senatului Poloniei, Krystyna Bochenek, deputatul polon Maciej Płażyński, preşedintele Asociaţiei Wspolnota Polska, prin intermediul căreia senatul polon a realizat finanţarea construcţiei şcolii, senatorii Andrzej Person şi Marek Konopka, precum şi o serie de persoane cu funcţii de conducere din diferite departamente privind relaţia cu diaspora sau emigraţia din Polonia.

De asemenea, de la eveniment nu vor lipsi Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Wojciech Zajaczkowski, consulul Republicii Polone la Bucureşti, Anna Zalewska, deputatul Ghervezen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie.

„Lucrările au demarat acum doi ani, toată finanţarea fiind asigurată de statul polon. În această unitate şcolară vor învăţa peste 160 de copii , din care 60 la sută provin din familii de etnie polonă, ştiut fiind faptul că satul Poiana Micului este una din localităţile bucovinene cu o importantă componentă etnică poloneză. Alături de copii noştri vor învăţa şi colegii lor români”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Ghervazen Longher.

Complexul este construit pe un amplasament cu o suprafaţă totală de peste 1600 de metri pătraţi, terenul fiind proprietatea Uniunii Polonezilor şi are 12 săli de clasă, bibliotecă, grădiniţă, cabinet medical ce va deservi şi populaţia din comunitate – pentru aceştia existând intrare separată, sală de sport, cabinete de informatică, fizică, chimie. De asemenea, complexul şcolar este dotat în totalitate cu mobilier din Polonia.

Demn de menţionat este faptul că, unitatea şcolară are şi săli de izolare pentru copii bolnavi, toalete speciale pentru copii cu handicap, toalete separate pentru cadre didactice şi altele pentru copii.

Cu alte cuvinte, ceea ce au copiii din Poiana Micului, nici elevii din oraşe nu au, valoarea investiţiei fiind de peste 1.500.000 euro, iar beneficiar va fi, în cele din urmă, statul român, care va prelua în folosinţă noua şcoală.

Deputatul Longher a precizat că Uniunea Polonezilor a început să se implice activ la ridicarea calităţii procesului instructiv-educativ în cele 12 şcoli din judeţul Suceava, cu elevi de etnie polonă, în anul 2002, odată cu demararea proiectului „Copiii Bucovinei”. „Atunci s-au cheltuit 600 milioane de lei vechi cu pentru dotarea cu calculatoare a şcolilor cu copii etnici poloni, şcolile din mediul rural abia având câte un calculator”, a arătat Ghervazen Longher.

Tot în Poiana Micului din fondurile proprii ale Uniunii Polonezilor din România a fost modernizată Casa Polonă- Dom Polski, valoarea lucrărilor fiind de 300.000 euro. „Putem spune că în Poiana Micului, pe parcursul a 3 ani s-au investit 2 milioane de euro”, a arătat deputatul Longher.

Manifestările de vineri, de la Poiana Micului vor începe la ora 15.00 cu o slujbă religioasă la biserica romano-catolică din Poiana Micului, după care la ora 17.00 va avea loc deschiderea oficială a complexului şcolar, iar jumătate de oră mai târziu va începe un mic spectacol folcloric susţinut de formaţiile „Solonczanka” şi „Mala Pojana”.

Cât priveşte investiţiile avute în vedere pentru perioada următoare, deputatul Longher a menţionat că se doreşte realizarea unui teren de fotbal artificial pentru şcoala din Soloneţul Nou şi extinderea casei polone de acolo.

În judeţul Suceava convieţuiesc aproximativ 4.000 de etnici poloni. „Avem circa 650 de persoane în Poiana Micului, câte 300 în Cacica, Pleşa, Moara, 500 în Suceava. În Soloneţul Nou avem cea mai mare comunitate, aproape în exclusivitate polonă, de 850 de persoane”, a mai adăugat preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Mai trebuie precizat că la şcolile din judeţul Suceava, unde învaţă copii de etnie polonă, predau 5 profesori veniţi din republica Polonă.


Intră acum și în grupul de