Seful DSP Suceava, prima persoana din judet care s-a vaccinat impotriva gripei noi


Intră acum și în grupul de

Urmând exemplul secretarului de stat Adrian Streinu Cercel, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a fost vineri, după-amiază prima persoană care s-a vaccinat împotriva gripei noi, pentru a da un exemplu de încredere în formula vaccinului anti AH1N1. În jurul prânzul, la DSP Suceava au ajuns dozele de vaccin împotriva gripei porcine însă datele privind numărul acestora nu coincid. Potrivit Ministerului Sănătăţii judeţului Suceava i s-au repartizat 33.350 de doze, însă reprezentanţii DSP spun că au fost livrate 29.500 doze.

Directorul DSP Suceava a declarat vineri, că repartizarea dozelor se va realiza luni. Acesta a fost primul care s-a vaccinat pentru a fi un exemplu pentru salariaţii săi, dar şi a arăta că are încredere în produsul Institutului Cantacuzino. Referindu-se la faptul că în ţară s-au înregistrat cazuri de medici care au refuzat să facă vaccinul, dr. Alexandru Lăzăreanu a precizat că el doreşte să fie protejat. „Dacă ei gândesc că este mai bine să se expună la o situaţie critică, e alegerea lor. Intră în contact cu atâtea persoane care pot fi potenţiali purtători ai virusului”, a spus şeful DSP Suceava.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP, bioing. Adrian Popescu, la nivelul judeţului au fost catagrafiate pentru a primi mai întâi vaccinul 5.090 de persoane din unităţi cu risc – personalul medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, iar abia apoi vor fi vaccinaţi elevi şi studenţi.

Campania de vaccinare se va desfăşura atât în unităţile sanitare, cât şi în unităţile de învăţământ, prin cabinetele medicale şcolare şi prin cabinetele medicilor de familie care au în arondare unităţi de învăţământ. Pentru această campanie de vaccinare au fost mobilizaţi toţi medicii şcolari şi toţi medicii de familie, iar Ministerul Sănătăţii face un apel, la „responsabilitatea acestora în vederea derulării în condiţii optime a vaccinării”.

Specialiştii precizează că vaccinul Cantgrip, cum a fost numit, este „un produs biologic obţinut prin cultivare pe ouă embrionate, tulpina virală utilizată fiind purificată, fragmentată şi inactivată şi nu conţine adjuvanţi”, iar pe baza datelor obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent, vaccinul Cantgrip poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani.

Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat.

Contradicţii între datele Ministerului Sănătăţii şi cele furnizate de DSP Suceava survin şi în ceea ce priveşte numărul de cazuri confirmate cu gripă nouă. Dacă pe site-ul Ministerului Sănătăţii se precizează că în judeţul Suceava au fost confirmate 8 cazuri , DSP precizează că joi, au fost confirmate, de catre Institutul Cantacuzino, 5 cazuri noi de gripă cu virus A/H1N1 pandemic, fiind închisă o clasă dintr-o unitate de învăţământ, în zona Fălticeni.


Intră acum și în grupul de