Eternul buget de criza de la Centrul de Transfuzii Suceava


Intră acum și în grupul de

În ultimii ani, Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava se confruntă cu austeritate bugetară, iar anul acesta conducerea instituţiei se aşteptă chiar la o adâncire a crizei financiare. „Din informaţiile pe care le avem, în acest an, bugetul va fi mai mic la salarii şi cheltuieli materiale. Vom fi fericiţi să avem cu ce lucra şi să ne putem desfăşura activitatea”, a spus directorul Maria Pilat.
Situaţia poate deveni gravă dacă nu vor mai bani pentru reactivi şi tichete de masă pentru donatori, fondurile pentru această categorie fiind la limita satisfăcătoare.

Din nefericire, în 2010, nu vor fi bani nici pentru investiţii, astfel încât, spre deosebire de anii anteriori, când oricum nu s-a făcut mare lucru, nu se vor mai putea face nici măcar câteva mici reparaţii curente. „Până acum mai reuşeam să dăm cu var o încăpere, să igienizăm un grup sanitar, să punem nişte termopane, dar în acest an nu vom mai putea face nici atât”, a spus Maria Pilat.

Totuşi, pe de altă parte adresabilitatea este în general una satisfăcătoare. De exemplu, în luna februarie circa 570 de persoane au venit pentru a dona sânge. „Pentru o lună mică, cifra este mulţumitoare”, a spus Maria Pilat, cu precizarea că, mare parte dintre cei care s-au prezentat să dea sânge sunt studenţi, restul fiind rude sau cunoştinţe ale unor bolnavi care necesită transfuzii precum şi donatori fidelizaţi.
Un procent foarte mic este reprezentat, însă, şi de sucevenii care vin pentru prima oară la donare, din pură curiozitate.

Prezenţa bună la donare a mai umplut frigiderele unităţii, care are acum sânge suficient pentru a acoperi urgenţele, singura grupă de sânge ceva mai deficitară fiind AB. „Reuşim să onorăm toate cererile, dar cu mare dificultate deoarece comenzile de sânge ale spitalelor se menţin în continuare la un nivel ridicat. Cel mai are consumator de sânge este Spitalul Judeţean, urmat de Spitalul Rădăuţi”, a subliniat Maria Pilat.

Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.

Nu pot dona sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi , care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer. Intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile.


Intră acum și în grupul de