Ziua Mondiala a Sanatatii – „Urbanizarea, o provocare pentru sanatatea publica”


Intră acum și în grupul de

Tema Zilei Mondiale a Sănătăţii de anul acesta, zi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţi o marchează pe 7 aprilie este „Urbanizarea, o provocare pentru Sănătatea publică”. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, tema a fost aleasă având în vedere că în următorii 30 de ani populaţia din mediul urban va creşte foarte mult ca număr, iar odată cu aceasta şi problemele de sănătate legate de poluare, violenţă, consumul de droguri, alcool, accidente rutiere, dieta nesănătoasă. Practic, întreaga creştere a populaţiei în următorii 30 de ani va fi în zonele urbane, semnalând că fenomenul urbanizării nu va dispărea.

Urbanizarea este asociată cu multe provocări pentru sănătate legate de apă, mediul înconjurător, violenţă şi accidente, boli netransmisibile şi factorii de risc ai acestora, precum utilizarea tutunului, diete nesănătoase, inactivitate fizică, utilizarea la risc a alcoolului precum şi factori de risc asociaţi epidemiilor. Toate acestea nu apar preponderent în ţările sub sau slab dezvoltate, ci şi în celelalte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, bioing Adrian Popescu, la New York, de pildă, incidenţa Tuberculozei, boală considerată a „sărăciei”, este de 4 ori mai mare ca în restul SUA, iar în unele zone ale Londrei tot de 4 ori mai mare ca în China.

„Aglomeraţiile urbane au probleme comune indiferent de zonă, bolile apar nu numai în oraşele sărace. De aceea, prin planificare urbană se poate promova un comportament sănătos, prin mişcare, stil de viaţă îmbunătăţit”, a spus Adrian Popescu. Oficialii OMS precizează că există soluţii pentru abordarea provocărilor create de urbanizare, prin investiţii în infrastructura de sănătate.

„Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în ceea ce priveşte locuinţele, apa şi sanitaţia va avea un drum lung de parcurs pentru diminuarea riscurilor pentru sănătate. Construirea de oraşe accesibile şi prietenoase pentru populaţia de toate vârstele va fi un beneficiu pentru toţi locuitorii din mediul urban”, este de părere OMS.


Intră acum și în grupul de