ISJ a definitivat situatia posturilor ce intra in restrangere de activitate


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a definitivat situaţia posturilor care intră în restrângere de activitate începând cu 1 septembrie a.c. Este vorba despre 146 posturi, cele mai multe dintre ele încadrându-se la învăţământul primar, şi anume 45. Pe locul doi urmează învăţământul gimnazial cu 39 posturi. Cele mai afectate sunt catedrele de învăţători, cu 46 posturi ce intră în restrângere de activitate, 13 educatori, apoi educaţie fizică, educaţie tehnologică, cinci posturi de engleză, patru de limba română, şase de matematică, patru de religie etc.

Catedrele ce urmează a intra în restrângere de activitate sunt, în cea mai mare parte, din mediul rural, însă nici şcolile de la oraş nu au rămas neafectate. Astfel, pe lista restrângerilor de activitate se regăsesc unităţi de învăţământ din Fălticeni, Rădăuţi, Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Suceava.
Cu mici excepţii, este vorba despre restrângerea activităţii a câte unei catedre pe unitate de învăţământ, şi nu mai multe.

În altă ordine de idei, predicţiile liderilor de sindicat – care afirmau încă dinainte de a se realiza centralizarea situaţiilor de restrângere de activitate că în acest an vor fi mai mulţi dascăli afectaţi de această măsură – s-au adeverit, numărul catedrelor care urmează a intra în restrângere de activitate de la 1 septembrie fiind mai mare, cu circa 50. Principalul motiv este acela că efectivele de elevi la clasă sunt mai mari, ceea ce duce la desfiinţarea unor clase şi, automat, la restrângerea activităţii profesorilor. În această categorie întră învăţătorii şi educatorii, pentru că populaţia şcolară este în scădere.

“Cea mai tragică situaţie care rezultă din proiectele de încadrare este cauzată, în special, de numărul de elevi. De restrângerea de activitate sunt afectaţi în primul rând învăţătorii, apoi educatorii şi pe locul trei ar fi profesorii, însă aceştia doar parţial, nu vorbim despre restrângere totală de activitate, ca în cazul primelor două domenii. Numai pe oraşul Rădăuţi avem nouă posturi de învăţători care vor intra în restrângere de activitate pentru că nu sunt destui elevi înscrişi pentru clasa I. În fiecare şcoală din Rădăuţi şi Siret există probleme cu restrângerea de activitate. O ştire pozitivă ar fi că vom putea rezolva restrângerile de activitate cu posturile vacante, însă doar în proporţie de 90%. Restul vor participa la celelalte etape ale mişcării personalului didactic şi sperăm să se găsească şi pentru ei catedre, pentru că mai intră unii în concediu de maternitate sau se pensionează, astfel că se mai vacantează unele posturi”, a declarat Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului “Bucovina” Rădăuţi, înaintea definitivării situaţiei de către IŞJ Suceava.

Conform proiectului planului de şcolarizare, pentru anul şcolar 2010-2011, numărul de clase şi de elevi la învăţământul primar şi gimnazial este în scădere, faţă de anul anterior, cu 55 de clase la învăţământul primar şi cu trei clase la cel gimnazial.


Intră acum și în grupul de