Numar record de locuri la admitere, la Colegiul Agricol Falticeni


Intră acum și în grupul de

Numărul locurilor în liceele sucevene, pentru admiterea din acest an este apropiat de numărul absolvenţilor de gimnaziu, însă nu toţi vor intra acolo unde îşi doresc, deoarece liceele teoretice au mai redus din locuri, faţă de grupurile şcolare şi liceele tehnice care au în continuare foarte multe locuri disponibile. Pe de altă parte, sondajul realizat de Centrul Judeţean de Resurse Suceava, indică faptul că cei mai mulţi elevi suceveni au optat pentru liceele teoretice.

Anul acesta, sunt 8.250 de locuri la învăţământul de zi, 150 la seral şi 390 la frecvenţă redusă, împărţite pe 275 de clase a IX-a, la zi, 5 la seral şi 13 la FR.

În colegiile judeţului sunt anul acesta 5970 de locuri, mai mult de jumătate din numărul total de locuri.

Cu un număr record de locuri se află Colegiul Agricol Fălticeni, care oferă 480 de locuri, urmat de Colegiul Tehnic Rădăuţi – 420 locuri, Colegiul Economic Suceava, Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni şi Colegiul „Eudoxiu Hurmuzaxhi” Rădăuţi cu câte cu 390 de locuri.

În timp ce colegiile tehnice au mai făcut reduceri la numărul de locuri, având în vedere că anul trecut au rămas multe neocupate, în unele mai cu prestigiu, din municipiul Suceava numărul locurilor a crescut uşor faţă de anul şcolar 2009-2010, care tocmai s-a încheiat. Astfel, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” are 180 de locuri, „Petru Rareş” – 270 de locuri, „Mihai Eminescu” – 180 de locuri, Colegiul de Artă – 150 de locuri. La Colegiul Naţional de Informatică se remarcă o scădere uşoară, anul acesta fiind 240 de locuri, faţă de 252 anul trecut.

Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să elaboreze planurile de şcolarizare pentru anul şcolar viitor, ţinând cont de planul local şi regional de dezvoltare, de cerinţele pieţei, şi opţiunile elevilor.

De exemplu, anul trecut, în liceele din judeţul Suceava au rămas libere peste 900 de locuri în clasa a noua, echivalentul a 30 de clase, majoritatea în grupurile şcolare.

Concurenţă va fi şi anul acesta pentru un loc la Colegiile Naţionale „Ştefan cel Mare” şi Petru Rareş”, unde se ştie, se intră cu medii foarte mari. La primul colegiu menţionat, de pildă, ultima medie de admitere a fost 9,00, la admiterea 2009, iar cea mai mare 9,40. La „Petru Rareş” ultima medie de admitere a fost 7,57, iar cea mai mare 9,72.

La capătul opus s-au situat Colegiul Agricol Fălticeni, unde anul trecut s-a intrat cu nota…4, cea mai mare medie de admitere acolo fiind 7,62, şi Colegiul Naţional „Al. I Cuza” Suceava, unde ultima medie de admitere a fost 4,95, iar prima 7,74.

Între 17 şi 24 iunie, absolvenţii de-a VIII-a şi părinţii vor completa opţiunile pe fişele de înscriere la secretariatele şcolilor, care vor fi introduse în baza de date a ministerului.

Prima repartizarea computerizată este programată pe 2 iulie, urmând a doua pe 12 iulie. În perioada 1-10 septembrie va avea loc o a treia repartizare, dar de această dată necomputerizată.


Intră acum și în grupul de