Culmea lumii medicale romanesti: la Spitalul Radauti nu va avea cine lucra cu noile dotari


Intră acum și în grupul de

Patruzeci la sută din lucrările de reabilitare a Ambulatoriului Spitalului Rădăuţi sunt realizate şi urmează procedura de achiziţionare a echipamentelor medicale. Ambulatoriul Spitalului Municipal Rădăuţi va fi modernizat pe parcursul a doi ani printr-un proiect în valoare de 7, 4 milioane de lei.

Computer tomograf, ecograf pentru abdomen şi cord, gastroscop, aparat de radiodiagnostic, mamograf, dar şi reabilitări a interioarelor unităţii spitaliceşti din municipiul Rădăuţi, sunt doar o parte dintre beneficiile proiectului „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Acest proiect prevede lucrări de construcţii, de reabilitări interioare, de la gresie şi faianţă la instalarea de balustrade noi, însă cea mai mare achiziţie se va face la capitolul dotări.

Spitalul rădăuţean va avea un computer tomograf de aproximativ un milion de euro, aparatură disponibilă la această dată numai în municipiul Suceava, dar întrebarea este cine va lucra cu el în condiţiile în care unitatea ce confruntă cu lipsă majoră de personal.

Directorul medical al spitalului, medicul Cezar Radu, chiar a avertizat conducerea judeţului, la întrunirea comitetului de sănătate, că „mâine, poimâine vom avea un spital bine dotat cu aparatură şi nu va avea cine să apese pe butoane”.

Dr. Radu a arătat că deja sunt secţii în spital care suferă pentru că nu sunt bine acoperite cu medici.
„Medicii de la Anestezie-Terapie Intensivă sunt în pragul pensionării. Dacă n-am anestezişti, pică spitalul. La Neonatologie e un singur medic care face ce vrea, îşi face programul cum are chef pentru că ştie foarte bine că, dacă nu mai vine, pică secţia şi asta la un spital care deserveşte o zonă cu cea mai mare natalitate din judeţ”, a spus directorul medical al spitalului rădăuţean.

În 2009, natalitatea în primele nouă luni ale anului a fost în zona Rădăuţi de 14 la mia de locuitori, superioară procentului pe judeţ, de 11,1 la mie. În primele nouă luni din 2010, natalitatea în zona Rădăuţi a crescut faţă de perioada similară a anului anterior, la 15,4 la mie, cu 1.783 de copii născuţi vii.
Secţia Neonatologie a Spitalului Municipal, cu 30 de paturi, este prinsă într-un proiect de reabilitare a infrastructurii şi dotare cu aparatură şi cea mai mare parte a echipamentelor sunt deja instalate şi funcţionale.

Cu fonduri europene, 1,5 milioane de euro, se reabilitează în această perioadă ambulatoriul de specialitate, investiţie ce presupune şi dotarea cu aparate performante.

Toate aceste echipamente vor ajunge într-un spital cu o medie de vârstă a celor circa 50 de medici, de 52-55 de ani. La Terapie Intensivă sunt doar doi medici, amândoi aproape de vârsta pensionării, iar la Boli Infecţioase, secţie cu 25 de paturi, lucrează un singur doctor.
La concursul de Rezidenţiat s-a depus un dosar pentru postul de neurolog şi unul pentru ATI de la Spitalul din Rădăuţi, însă nici un dosar pentru urgentist.


Intră acum și în grupul de