CAS Suceava a platit farmaciilor abia facturile pe luna februarie


Intră acum și în grupul de

Spitalele din judeţul Suceava aşteaptă cu sufletul la gură o rectificare de buget pentru că nu mai au bani pentru medicamente şi hrană pentru pacienţi iar farmaciile încasează abia acum banii pentru medicamentele compensate şi gratuite ce au fost eliberate pacienţilor în luna februarie. Potrivit conducerii CAS Suceava, instituţia are o datorie veche de o lună la farmacii, capitol la care ultimele plăţi s-au făcut în luna septembrie, când s-a achitat contravaloarea reţetelor din februarie inclusiv, conform termenelor la care se fac decontările.

„În octombrie trebuia plătită luna martie. Banii sunt prinşi în buget, dar Ministerul de Finanţe trebuie să aprobe deschiderea solicitată de Casa Naţională”, a explicat Victor Cristi Bleorţu, preşedintele CAS Suceava întârzierea deconturilor către farmacii.

Un alt lucru ce îngrijorează farmaciile este măsura anunţată de Ministerul Sănătăţii de reducere a adaosurilor de farmacie şi de distribuţie pentru medicamente aflate pe lista C2 (pentru programe naţionale), ce în opinia lor va conduce la dispariţia a 500 de produse farmaceutice de primă importanţă, avertizează Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Ministerul Sănătăţii propune ca adaosul distribuitorului care oscila între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei să fie micşorat la 4%, iar adaosul pentru farmacii să fie unic, în proporţie de 1,5%. În formula veche, acesta putea oscila între 24% şi suma fixă de 35 lei. Aceste reguli noi sunt valabile doar pentru medicamente incluse în programele naţionale.

„Prin urmare, fie pacienţii vor avea de suferit pentru că nu le vor mai găsi în farmacii, fie, acolo unde vor exista alternative, acestea vor fi mai scumpe şi prin urmare costurile pentru programele naţionale (medicamente pentru cancer, HIV, diabet) vor creşte”, mai spun reprezentanţii producătorilor de medicamente generice.


Intră acum și în grupul de