„Ziua Internationala a Muzeelor” a adus sute de vizitatori in muzeele din Suceava


Intră acum și în grupul de

Sute de suceveni au profitat de faptul că pot vizita gratuit toate sediile Muzeului Bucovinei, prilej dat de Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită la nivel internaţional, în fiecare an pe data de 18 mai.

Astfel, sute de copii însoţiţi de părinţi sau de cadre didactice, salariaţi sau pensionari, toţi au trecut miercuri pragul Muzeului de Istorie, al Muzeului de Ştiinţele Naturii, al Muzeului Satului Bucovinean, alături de Hanul Domnesc, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de la Stupca, respectiv casele memoriale Eusebiu Camilar, Simion Florea Marian, Nicolae Labiş, toate făcând parte din Muzeul Bucovinei.

Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat la Muzeul de Istorie Suceava, acolo unde au fost 800 de vizitatori. “Am primit ieri suceveni de toate vârstele, în special copii aduşi de la diferite şcoli din municipiu. Am avut 9 grupuri organizate de copii, alături de familii şi de pensionari. Multe persoane, în special pensionarii aşteaptă cu interes ziua de 18 mai pentru a putea vizita gratuit muzeul nostru, şi nu numai”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Popa Claudia, referent în cadrul Muzeului de Istorie Suceava, în condiţiile în care, în mod normal, pentru a vizita secţiile muzeului adulţii trebui să scoată din buzunare 6 lei/persoană, iar copiii, 1,50 lei/persoană pentru a vizita exponatele de la etaj şi sala tronului, iar pentru a putea avea acces la sala Tezaur a muzeului şi la expoziţia temporară, sunt nevoiţi să mai plătească câte 1 leu în plus pentru fiecare dintre cele două secţiuni.

Un număr impresionant de vizitatori a avut şi Cetatea de Scaun Suceava, numărul acestora situându-se în jur de 700. Potrivit Claudiei Popa, cei mai puţini vizitatori s-au înregistrat la Muzeul Satului Suceava (259 persoane), respectiv la Hanul Domnesc (500 persoane).

Angela Anea, muzeograf geolog, şefa secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul muzeului de Ştiinţele Naturii a apreciat la rândul său că din cei 600 de suceveni care le-au trecut miercuri pragul, mai bine de jumătate au fost pensionari, alături de copiii care au venit în grup organizat. “Din sfera salariaţilor am avut mai puţini vizitatori, probabil din cauza faptului că se aflau la serviciu”, este de părere Angela Anea.

Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită, începând din 1977, în fiecare an, pe 18 mai, constituie un prilej pentru creşterea gradului de conştientizare a importanţei rolului şi statutului muzeelor, în demersul de promovare a armoniei şi incluziunii sociale.

În 2010, când tema sărbătorii a fost “Muzeele pentru armonia socială”, Ziua Internaţională a Muzeelor a fost celebrată în 42 de ţări.


Intră acum și în grupul de