Ziua Europei, sărbătorită cu entuziasm de elevii Școlii Gimnaziale Milișăuți prin paradă multiculturală și spectacol artistic


Intră acum și în grupul de

Pe 9 mai 2025, 150 de elevi ai Școlii Gimnaziale Milișăuți au celebrat Ziua Europei printr-o serie de activități pline de culoare și energie, organizate la Casa de Cultură a orașului. Sub deviza „Împreună pentru o Europă Unită, Împreună pentru PACE!”, evenimentul a inclus o paradă multiculturală și o competiție între clase, reunite pentru a promova toleranța, diversitatea și cooperarea.

Proiectul, aflat la a VII-a ediție, a fost inițiat în 2017 de prof. Marciuc Adriana, în colaborare cu Consiliul Școlar al Elevilor și Comisia Diriginților. Sub îndrumarea celor 9 profesori diriginți și a altor 6 cadre didactice, elevii au pregătit momente artistice impresionante, reprezentând țări membre ale Uniunii Europene: Portugalia, Italia, Franța, Olanda, România, Grecia, Irlanda, Germania și Spania. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul referentului cultural Peslari Brîndușa, care s-a asigurat de buna desfășurare a spectacolului.

Ziua a debutat cu un marș european, pornind de la școală spre Casa de Cultură, unde elevii, îmbrăcați în costume tradiționale și purtând simboluri naționale, au atras privirile localnicilor. Spectacolul a fost deschis de corul școlii, coordonat de prof. Herghelegiu Cătălina, care a interpretat „Odă bucuriei” și Imnul Național. Gazdele, Palaghia Francesca (președinte CȘE) și Lucescu Eliza (vicepreședinte CȘE), au prezentat obiectivele proiectului și membrii juriului, format din înv. Ruban Camelia, înv. Ciubotaru Teodora, dna. Daniliuc Mihaela (părinte), Petrescu Rebeca (fostă elevă), primarul Vasile Cărare și invitata specială, Știrbu Alexandra, specialist în arte.

Clasele câștigătoare au impresionat prin creativitate și autenticitate:

  • Locul I: Clasa a VIII-a A, coordonată de prof. Marciuc Adriana, a reprezentat Spania printr-un scenariu inspirat de „Don Quijote”, combinând dans, teatru și muzică, cu referire la sărbătoarea San Fermín. Premiul: o excursie de două zile, oferită de Primăria Milișăuți și Consiliul Local.
  • Locul II: Clasa a VII-a A, sub îndrumarea prof. Platon Adrian, a adus în scenă Olanda, povestind Jurnalul Annei Frank dintr-o perspectivă optimistă. Premiul: o ieșire la pizza, sponsorizată de AgroRus.
  • Locul III: Clasa a VII-a C, coordonată de prof. Siretean Alice, a surprins cu un scenariu inedit despre o nuntă mitologică grecească, inspirată de Oedip. Premiul: o ieșire în oraș, oferită de Atlas Fit Club Rădăuți.

De la eleganța modei franceze la dansurile tradiționale germane, de la obiectivele turistice portugheze la simbolistica curcubeului irlandez, spectacolul a oferit momente memorabile, aplaudate de părinți, invitați și spectatori. Elevii au mărturisit că proiectul i-a provocat să învețe dansuri și cântece străine, să lucreze în echipă și să depășească diferențele, consolidând valori precum prietenia și toleranța. Diriginții au subliniat că astfel de inițiative îmbogățesc cultural elevii și îi pregătesc pentru a fi cetățeni europeni responsabili.

„Toleranța, diversitatea, democrația și solidaritatea sunt valorile pe care sperăm că elevii noștri le-au interiorizat. Acest proiect ne unește și ne face mai bogați cultural,” a declarat prof. Marciuc Adriana, coordonatoarea proiectului.


Intră acum și în grupul de