Suceava Noastra: Domnule primar, cand copiii Sucevei vor avea cinema ca la Botosani, strand ca la Gura Humorului, pista de bicicleta ca la Patrauti, patinoar ca la Galati?


Intră acum și în grupul de

Unul dintre iniţiatorii Asociaţiei civice Suceava Noastră, Dan Ioan Cuşnir, a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă primarului Sucevei, Ion Lungu, pe care îl întreabă când copiii din municipiu vor beneficia de facilităţi de care alţi copii din oraşe ale ţării deja se bucură.

Vă prezentăm integral această scrisoare:

 

„Domnule Ion Lungu,

 

Suceava are copii frumoşi. Trebuie să facem ceva pentru ei. Avem această obligaţie. Nu este ceva facultativ, este obligatoriu! Haideţi că împreună cu cetăţenii Sucevei să găsim soluţii pentru că aceşti copii să nu crească în aceleaşi condiţii în care au crescut copiii Sucevei în ultimii 10 ani:

Filme – la Iaşi sau mai de curând la Botoşani

 

Ştrand civilizat – la Piatra Neamţ sau la Gura Humorului

 

Parcuri – oriunde în afară de Suceava unde mai există copaci (Suceava a introdus în peisajul urban „parcul fără copaci”, „parcul cu tufe”, „parcul cu pavele”, „parcul cavou”, „parcul din intersecţie”).

 

Piste de biciclete – în pădure la Pătrăuţi sau la Ariniş

 

Săli de sport – în reviste sau în satele din jurul Sucevei

 

Locuri de joacă – cam aceleaşi de acum 35 de ani, numai că mult mai puţine şi mai degradate

 

Patinaj – la Galaţi sau la Cîrţa în judeţul Harghita.

patinoar galati
Gheata curatata la Patinoarul din Galati
patinoar suceava
Gheata curatata la Patinoarul din Suceava

 

Apropos de patinaj. Ce veţi face dacă va veţi întâlni cu copiii care vor să înveţe să patineze? Ce le veţi spune când va vor întreba de ce cad şi se poticnesc la fiecare pas pe suprafaţă selenară a patinoarului sucevean făcând patinajul aproape imposibil? Ce le veţi spune când vor vedea maşinăriile umane care se chinuie să cureţe gheaţa pentru că utilajul existent mai mult o degradează. Probabil că aceşti copii vor vizita patinoarul la „noaptea muzeelor” pentru a vedea ROLBA, una din primele maşinării făcute de Zamboni. Cum le veţi putea explică faptul că la Suceava este singurul patinoar care se închide când ninge?

patinoar suceava gheata
Gheata curatata la Patinoarul din Suceava, Decembrie 2014

 

Ce le veţi răspunde când va vor întreba: De ce alţii au şi Suceava nu? La noi de ce nu se poate?

Ce le veţi spune când vă vor întreba la ce competiţii sportive stă bine Suceava, al cărui sport local să fie suporter, la ce sport să activeze? La fotbal, la volei, la handbal, la hochei, la rugby? Cum le veţi putea spune că în cele trei mandate ale Dumneavoastră s-a dus de râpă totul?

 

Ce veţi face Domnule Ion Lungu când copiii şi tinerii Sucevei vor începe să pună întrebări? Dar mai grav, ce veţi face când vor începe să înţeleagă?

patinoar cirta
Patinoar artificial in comuna Cirta din judetul Harghita

 

N-aş vrea să fiu în locul Dumneavoastră în acele momente!

 

Dacă le veţi răspunde că le-aţi făcut cu complicitatea celor trei consilii locale şi ai unor factori de decizie din aparatul propriu al primăriei, poate fi un răspuns pentru procurori, nu pentru copii şi tineri.

Aţi făcut din Suceava ceea ce aţi trăit şi văzut până a deveni primar: „oraşul-rural”.

 

Dan Cusnir, Suceava Noastră”

masina gheta patinoar
Masina de curatat gheata la Patinoarul Suceava

Intră acum și în grupul de