Bugetul pe 2015 e inca un mister pentru guvernul Ponta. La fel si calcularea accizei


Intră acum și în grupul de

Proiectul de buget pentru anul 2015 va fi gata abia după terminarea alegerilor prețidențiale, cel mai probabil la începutul lunii decembrie..

 

Anunțul a fost făcut de ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov,  care a participat sâmbătă după amiaza la o întâlnire cu oameni de afaceri suceveni, ocazie cu care a spus că proiectul de buget va fi prezentat cel mai devreme la mijlocul lunii noiembrie.

„Undeva la mijlocul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie. Probabil viitorul premier îl va prezenta în şedinţă de Guvern”, a explicat ministrul delegat pentru buget.

nechifor sinescu valcov lungu (5)

Vâlcov nu a dorit să facă speculații pe seama numelui viitorului președinte și la întrebarea ziariştilor dacă premierul actual va trebui să demisioneze, el a menţionat că nu vrea să facă politică la o întâlnire cu oamenii de afaceri, dar că personal crede că actualul premier va avea un alt loc de muncă.

El a menţionat ulterior, într-o conferinţă de presă, că în proiectul de buget a fost incluse alocări pentru tot ceea ce este legislaţie în vigoare în prezent, cum ar fi dublarea alocaţiilor copiilor care provin din familii defavorizate.

Referitor la propunerea de majorare cu 30 %  a salariilor bugetarilor, darus Vâlcov a menţionat că nu există încă legislaţie pentru aceasta deci nu va putea fi prinsă în legea bugetului pe 2015.

„Neexistând o legislaţie astăzi nu putem să prindem aşa ceva. La nivelul Ministerului Finanţelor prindem în proiectul de buget toate acele hotărâri sau toate acele legi care aduc un impact bugetar. Nu putem prinde în buget ceva ce este amintit de dumneavoastră”, a spus foarte clar ministrul Darius Vâlcov.

El a menţionat că proiectul de buget ar putea fi prezentat pentru dezbatere la sfârşitul lunii noiembrie.

„Acum depinde foarte mult şi de viitorul premier şi de viitorul cabinet să-şi stabilească foarte clar exact paşii până la adoptarea lui”, a mai spus ministrul delegat.

Un alt punct extrem de important referitor la buget și care este încă în ”ceață totală” e cel legat de modul cum se va calcula acciza pentru 2015

Actualii guvernanți încă nu știu la această oră dacă vor calcula aciiza in funcție de cursul euro, care curs va fi luat in calcul sau dacă se va aplica o altă modalitate de accizare.

Darius Vâlvov a spus că se ia în calcul şi o variantă ca aceasta să nu mai depindă de euro, ci doar de moneda naţională.

„O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro ci la nivelul leului, pentru că aşa este normal în orice stat”, a mai spus Vâlcov care a menţionat că încă se fac analize tehnice.

El a spus că se va face publică această modalitate odată cu prezentarea bugetului.

„Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza să nu se mai refere la euro ci să se refere la leu, iar anual să se modifice în funcţie de inflaţie”, a precizat Darius Vâlcov.


Intră acum și în grupul de