Doar la Chambéry in Franta mai exista ceva similar cu ceea ce se construieste la Vatra Dornei


Intră acum și în grupul de

Cu susținerea Academiei Române, la Vatra Dornei s-au pus bazele înființării unui Centru de Economie Montană (CE-MONT), iar în viitorul apropiat, cercetarea românească din zona economico-socială montană va fi sporită prin activiățile instituției.

Vineri, 17 octombrie, a avut loc slujba de sființire a terenului pe care Centrul de Economie Montană de la Vatra Dornei se va ridica, la manifestare fiind prezenți reprezentanți ai comunității locale, printre care și primarul de Vatra Dornei, Ilie Boncheș, dar și reprezentanți ai județului Suceava în Parlamentul României, senatorul Nicolae Bereanu și deputatul Cezar Cioată. De asemenea, nu a lipsit inițiatorul acestui centru, prof. dr. Radu Rey care și-a dedicat aproape 30 de ani pentru a înființa o unitate specializată de cercetare pentru zonele montane din România. Din partea constructorului a fost prezent Ion Manea, directorul general, dar și Dănuț Gâțan, directorul de proiect și director al Centrului de Formare și Invoație pentru Dezvoltare în Carpați.

sfintire centru economic montan vatra dornei (2)

Așa cum a declarat Dănuț Gâțan, directorul proiectului, termenul de finalizare al construcției este în 2015, el sperând ca în toamna anului viitor să poată fi dat în folosință centrul. El a mai explicat că munca pentru institutul de la Vatra Dornei e de mai bine de zece ani, iar acesta va fi reprezentativ nu doar pentru România, ci și pentru sud-estul Europei.

„Muncim de mai bine de zece ani la acest proiect și sperăm ca în toamna anului viitor să putem finaliza centrul. Nu va fi numai o instituție pentru Vatra Dornei sau pentru România, ideea noastră este ca acest centru să fie pentru sud-estul Europei. Noi deja am demarat relațiile cu mai multe institute din Europa”, a declarat Gâțan.

La rândul său, prof.dr. Radu Rey a ținut să explice că la Vatra Dornei cele mai importante instituții își vor aduce aportul, ceea ce va spori capacitatea de cercetare într-un domeniu care până acum nu a fost cunoscut.

radu rey

„Centrul de Economie Montană este foarte important pentru că se formează aici, la Vatra Dornei, nucleul numărul unu al României pentru zona de munte prin concentrarea instituțională care va fi: pe lângă Centrul de Economie Montană vor fi Centrul de Formare și Invoație pentru Dezvoltare în Carpați, Agenția Zone Montane, Universitatea din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea Ecologică, Forumul Montan din România, Federatia Agricultorilor de Munte Dorna”, a spus Rey.

Totodată, noua instituție va fi un punct de reper pentru cultura montană, în Europa existând doar un singur centru de acest tip, în Franța.

„Aici va fi fermentul creator, în Europa mai există un singur astfel de loc, la Chambéry, în Franța. Semnificația acestui centru este foarte mare, instituția aceasta va fi generatoare de cultură montană apentru întreg spațiul românesc și sud-est European”, a completat Rey.

În ceea ce privește amplasarea la Vatra Dornei a insituției de cercetare montană, primarul Ilie Boncheș și-a exprimat convingerea că prin înființarea centrului zona se va dezvolta ceea ce va duce la prosperitate: „Sunt convins că persoanele care vor veni pe aceste meleaguri vor ajuta la dezvoltarea cât mai rapidă a acestei zone și vom reuși să ridicăm nivelul de trai din Bazinul Dornelor. Vor fi niște lucruri care vor salva zona montană și astfel vor putea prospera și oamenii din acest Bazin”, a spus Boncheș.

Înființarea Centrului de Economie Montană va fi un adevărat pol de dezvoltare economico-social din Carpaţi, iar efectele se vor vedea atât în plan științific, cât și pentru locuitorii zonelor montane. Răspunzând unor necesități, centrul va contribui la fundamentarea unor noi strategii şi politici destinate valorificării superioare şi durabile a resurselor zonei montane.

bonches - bereanu

Totodată, la Vatra Dornei se are în vedere deschiderea și funcționarea Agenției Zonei Montane. Proiectul de lege a fost votat în Parlament, iar acum este dat spre promulgare președintelui României. Prezent la slujba de sfințire a terenului pe care se va construi noul Centru Economic Montan, senatorul sucevean Nicoale Bereanu a afirmat că a susținut și l-a ajutat de fiecare dată pe prof.dr. Radu Rey pentru ca sediul agenției să poată fi adus la Suceava, iar legea Agenției Naționale a Muntelui să fie promulgată. El a afirmat că pentru zona Dornelor, dar și pentru România, este o binecuvântare înființarea centrului economic, astfel reușindu-se dinamizarea zonei. Bereanu a dat asigurări că există o atenție sporită din partea Guvernului și a Parlamentului pentru zona montană pentru ca oamenii să poată să își dezvolte fermele.

„Această zonă montană poate să hrănească cinci milioane de locuitori sau chiar mai mult și de aceea vom da o atenție sporită în continuare zonei de munte și ori de câte ori va fi nevoie voi face pe cât posibil ca această zonă să funcționeze”, a menționat Bereanu.

Centrul Economic Montan de la Vatra Dornei este realizat din fondurile europene, costurile fiind de aproximativ șapte milioane de euro. Conform proiectului, centrul va fi dotat cu 12 laboratoare de studii şi cercetare, fiind angajate un număr de 36 de persoane, dintre care 25 de cercetători. Vor fi vizate economia exploataţiilor agricole montane; economia resurselor montane neagricole şi energetice, regenerabile, industrii şi servicii; geografie economică, demografie şi sociologie; legislaţie, strategii şi politici montane comparate şi relaţii ştiinţifice internaționale.


Intră acum și în grupul de