10.000 de tone de lemn trebuie plimbate prin curtea Bioenergy pentru a fi respectata legea


Intră acum și în grupul de

Noile prevederi legale privind circulatia masei lemnoase conduce la o situatie hilară și păguboasă pentru societatea care produce agentul termic la Suceava.

lemne

Astfel o cantitate de aproximativ 10.000 de tone de lemn aflată în curtea centralei electro-termice a Bioenergy Suceava, și care a fost livrată de Holtzindustrie Schweighofer, va trebui plimbată cu camioanele, reintrodusă pe poarta centralei, cântărită şi verificată.

 

Toate acesta din cauza noii legislații intrate in vigoare în urmă cu două săptămâni.

Potrivit unor surse din cadrul ITRSV Suceava, cantitatea de lemn aflată în curtea centralei termice va trebui reintrodusă pe poartă conform noilor prevederi legale privind circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

„Lemnul respectiv se află în depozitul centralei termice, dar este proprietatea Holtzindustrie Schweighofer. Lemnul care trece dintr-o proprietate în alta trebuie să fie introdus legal în depozit, se face cu camionul încărcat, fotografiat, emis un cod unic, cântărit şi făcute probele de umiditate şi alte probe”, au mai spus sursele menționate anterior.

Lemnul aparţine Holtzindustrie Schweighofer și el nu a fost predate către Bioenergy deoarece aeasta  are datorii de 1,7 milioane de euro pentru lemnul deja folosit pentru producerea agentului termic, iar centrala electro-termică este închisă de aproape două săptămâni din cauza blocajului financiar în care s-a ajuns ca urmare a neplăţii facturilor emise de firmă pentru producerea energiei termice.

Surse din conducerea Bioenergy susțin însă că procedura de reintroducere a lemnului pe poarta unităţii este „cea mai mică problemă” în condiţiile în care firma are de recuperat aproximativ 4.000.000 de euro pentru energia termică furnizată în sistemul centralizat al municipiului Suceava.

centrala Bioenergy_4

„Am pregătit camioane care să preia lemnul şi să-l reintroducă pe poartă. E o cheltuială în plus şi o activitate pe care va trebui să o facem, dar e cea mai mică problemă pe care o avem. Cel mai important este să găsim formula prin care vom recupera contravaloarea agentului termic furnizat şi să ne asigurăm de existenţa unui flux continuu de plăţi pentru ceea ce producem”, a mai spus sursa citată.

 

Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

 

Hotărârea, care a intrat în vigoare în 8 octombrie prin ordin de ministru, prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final.


Intră acum și în grupul de