Mitingul studenţilor basarabeni din Suceava – un suport moral pentru „fraţii” de dincolo de graniţa închisă


Intră acum și în grupul de

Peste două sute de studenţi din Republica Moldova ce studiază în Suceava şi simpatizanţi ai mişcării de dincolo de Prut au participat, miercuri seară, de la ora 18, în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, la un miting de susţinere a acţiunilor de protest din Chişinău. Studenţii basarabeni au cerut în primul rând eliberarea arestaţilor din zilele trecute, reluarea alegerilor şi, nu în ultimul rând, eliminarea vizelor pentru români.

La mitingul organizat miercuri seară în centrul municipiului Suceava au participat, pe lângă studenţii basarabeni şi primul român care după 1989 a fost declarat „persona non grata” în Republica Moldova, scriitorul sucevean Mihai Sultana Vicol. Interesant este faptul că alături de studenţii basarabeni a fost, aşa cum de altfel a promis, galeria echipei de fotbal Cetatea Suceava.

Studenţii din Republica Moldova aveau tricouri imprimate cu numărul 193, care reprezintă numărul tinerilor reţinuţi marţi seară în urma acţiunilor protestatare din Chişinău, steaguri ale Republicii Moldova, ale României şi Uniunii Europene sau tricouri imprimate cu mesajul „Moldova, pământ românesc”.

Liderul Grupului de iniţiativă al românilor din Republica Moldova, Petru Ciolpan, student la Suceava, a spus în cadrul mitingului că această acţiune îşi propune să dea un semn de încurajare pentru tinerii care protestează în Republica Moldova. „Tineretul nu mai suportă dictatura şi asuprirea. Mişcarea a fost pornită din sufletul oamenilor care vor schimbare şi un viitor european”, a spus Ciolpan.

La rândul său, scriitorul Mihai Sultana Vicol, a menţionat că în 1992 a fost declarat “persona non-grata” în Republica Moldova pentru atitudinea sa antirusă şi anticomunistă. „Voronin vrea să facă în Republica Moldova ceea ce a făcut Lukaşenko în Belarus, iar arestările demonstrează că aparatul represiv a trecut la arestări în masă”, a mai spus Mihai Vicol.

Tinerii prezenţi la miting au cerut repetarea alegerilor în Republica Moldova şi au scandat „Trei femei mergeau la vot/ Două moarte, una vie/ Câte voturi o să fie?”. Protestatarii au mai scandat sloganuri anticomuniste, împotriva dictaturii, au cerut eliminarea cenzurii, precum şi eliberarea celor 193 de tineri reţinuţi. Totodată, studenţii moldoveni ce studiază în Suceava au cerut eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, scandând „Scoateţi vizele la fraţi!”.

Pe parcursul mitingului, participanţii au ţinut în mână lumânări aprinse şi au format, pe esplanada unde se desfăşura acţiunea, o cruce din lumânări aprinse.
Mitingul s-a încheiat la ora 20, fără nici un fel de incidente.


Intră acum și în grupul de