Artistul sucevean Constantin Severin va primi Premiul de Excelenta in Arta


Intră acum și în grupul de

Binecunoscutul artist sucevean Constantin Severin va fi onorat joi cu Premiul de Excelenţă în Artă, oferit de primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, oraşul copilăriei artistului. La această importantă sărbătoare a valorilor locale au fost invitate personalităţi din ţară şi străinătate care activează în diverse domenii, sociale sau culturale.

Constantin Severin a fost anunţat că va primi această importantă distincţie de către Maria Bălăceanu, directorul Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin.

“În Turnu Severin am locuit pe strada Decebal nr. 82, pe aceeaşi stradă cu Ştefan Odobleja, părintele nedreptăţit al ciberneticii. În 1982, după ce am citit cartea sa, in prima ediţie, “Psihologia consonantistă”, o carte fundamentală a ştiinţei şi culturii noastre, apărută la Paris în 1938, am scris în jurnalul meu că în perioada copilăriei am locuit la 10 case de eternitate …”, îşi aminteşte artistul sucevean.

Tot el spune că “ marele meu vecin Odobleja era un personaj modest, cu chipul blând şi ochii luminoşi, care umbla în tenişi până târziu în iarnă…Uneori îi aruncam mingea din greşeală în curte iar el mi-o înapoia de fiecare dată, calm, fără să mă certe. Cartea sa m-a ajutat enorm să-mi consolidez propriile idei despre viaţă şi univers şi să-mi cristalizez o voce personală în poezie. De la el am învăţat că orice cunoaştere autentică, formatoare de caractere frumoase, este îmbibată de afectivitate, iar cunoaşterea fără nicio implicare emoţională şi spirituală duce la frivolitate intelectuală”.

Scriitor şi artist plastic sucevean, Constantin Severin este membru al Uniunii Scriitorilor din România, a teoretizat un nou concept în arta contemporană, expresionismul arhetipal, şi altul în filozofia culturii, post-literatura. În 2007, el a fondat două grupări artistice alcătuite din artişti internaţionali : New Europe(Central Europe) Group (32 de membri) şi Archetypal Expressionism Group (42 de membri din peste 20 de ţări).


Intră acum și în grupul de