Constantin Severin a fost numit „Cetatean de Onoare” al orasului sau natal, Baia de Arama


Intră acum și în grupul de

Odată cu înflorirea renumitei Păduri de Liliac din oraşul său natal Baia de Aramă, artistul plastic Constantin Severin, care de ani de zile s-a stabilit în ţinutul Bucovinei, la Suceava, a fost numit Cetăţean de Onoare al locului său de baştină, pentru meritele deosebite obţinute de-a lungul vremii pe plan profesional, în arte şi în literatură.

„Pe 10 mai anul curent am fost invitat de către primarul oraşului Baia de Aramă, oraşul meu natal, şi de către membrii Consiliului Local, acolo unde am fost selectat printre cetăţenii de onoare ai acestui oraş, situat lângă Pădurea de Liliac, unică în Europa prin dimensiunile sale, situată în judeţul Mehedinţi (la 50 de km de Hobiţa lui Constantin Brâncuşi). Această pădure am descris-o şi în poezia mea, şi mărturisesc că este o mare bucurie să fii recunoscut la tine acasă şi ţin să mulţumesc pe această cale tuturor celor care nu m-au uitat, foştilor mei concetăţeni, şi mai ales celui mai important intelectual al locului, scriitor şi cărturar Cornel Boteanu, cel de la care am primit măreaţa veste”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Constantin Severin.

Cunoscut pentru teoretizarea unui nou concept în arta contemporană, expresionismul arhetipal, numele lui Constantin Severin va sta de acum la loc de cinste, alături de alte nume cu greutate care au primit aceeaşi distincţie, ca cetăţeni de onoare ai oraşului Baia de Aramă.

„Mă simt bucuros şi onorat în acelaşi timp, mai ales că această distincţie vine după ce în urmă cu doi ani, în 2009, am primit Premiul de Excelenţă oferit din partea Primăriei Baia de Aramă şi a judeţului Mehedinţi – Drobeta – Turnu Severin, care este de asemenea oraşul copilăriei mele, pentru că am trăit şi la Drobeta. Distincţia de la acel moment mi-a fost acordată pentru merite deosebite obţinute în arte şi în literatură, alături de alte personalităţi cum ar fi: Ştefan Odobleja, părintele ciberneticii post-mortem, Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, Geo Saizescu, regizor etc.” , a completat artistul.

Despre Pădurea de Liliac, Severin vorbeşte într-un poem publicat în volumul său de debut „Duminica Realului”, editat la Junimea, în 1984, în care spune: „toată viaţa m-am pregătit pentru a vedea pădurea de liliac / din ţinutul natal / – pădurea de liliac adaugă / o cătuşă de rouă clarvăzătorilor- / blând poet visător al realului / teamă îmi era să nu orbesc / orbii nu au patrie – gândeam – / doar un oraş de cărbune / o ţară se învaţă / pe linia de uimire a ochilor’’.

Distincţia de Cetaţean de Onoare poartă semnătura primarului din Baia de Aramă, Nistor Păulescu Buican şi a preşedintelui Comisiei de Cultură, Cornel Boteanu.


Intră acum și în grupul de