Sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, pe data de 18 decembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul al cărui mormânt este la Mănăstirea Voroneț.

Sf. Cuvios Daniil Sihastrul

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul s-a născut la începutul sec. al XV-lea în ținutul Rădăuțiului într-o familie de oameni credincioși, iar de mic s-a aprins în el flacăra râvnei pentru cele sfinte. La Biserica „Sfântul Nicolae” din Rădăuți a descoperit frumusețea slujbelor și l-a atras viața de mănăstire. La Schitul Sfântul Lavrentie din satul Laura (Vicovu de Sus) a fost călugărit și în scurt timp a devenit foarte cunoscut, fiind căutat de oameni pentru sfat și binecuvântare.

S-a retras în sihăstrie, aproape de Mănăstirea Putna, în inima codrilor, pe malul pârâului Vițău, care curge și astăzi în Putna. Și-a săpat o chilie în stâncă cu ajutorul ciobanilor și a petrecut în rugăciune, postiri aspre și contemplație ca un înger. În această chilie l-a primit pe Voievodul Moldovei Ștefan cel Mare și l-a îndrumat, fiindu-i sfetnic și duhovnic marelui domnitor, devenit și el sfânt al Bisericii noastre.

Iubitor de liniște, s-a retras apoi  în inima pădurilor Voronețului, la locul numit Stânca Șoimului. Și aici îl căutau oamenii, dar el, cu răbdare, îi primea pe toți, considerând că aceasta este voia lui Dumnezeu și trebuie să se îngrijească de sufletele oamenilor chiar dacă era retras în pustietate.

Făcea minuni încă din timpul vieții, vindecând bolnavii și tămăduind pe cei cu duhuri necurate. A fost considerat sfânt de oameni încă din timpul vieții sale.

 

                          Pr. Prof. Justinian – Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de