Elevi, profesori şi cetăţeni din şapte localităţi sucevene fără dispensare medicale, instruiţi să aplice tehnici de prim ajutor premedical


Intră acum și în grupul de

Un număr de 70 de adulţi şi elevi din judeţul Suceava vor fi instruiţi să aplice tehnici de prim ajutor premedical în cadrul proiectului  “Mâinile tale pot salva o viaţă!”,  derulat de filiala suceveană a Crucii Roşii, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

Managerul proiectului  “Mâinile tale pot salva o viaţă!”, Camelia Răceanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că prin derularea acestui proiect se urmăreşte îmbunătăţirea situaţiei comunităţilor rurale din judeţul Suceava care nu dispun de dispensare medicale şi nici nu au persoane acreditate să acorde primul ajutor premedical.

Crucea Rosie Dediu Camelia Raceanu

Răceanu a spus că în cadrul proiectului vor fi înfiinţate 21 de puncte de prim ajutor în şapte localităţi sucevene, respectiv în Budeni- Dolhasca, Buda şi Şerbăneşti– comuna Zvoriştea, Coşna, Crucea, Costişa- Frătăuţii Noi şi Poieni Solca, unde vor activa 28 voluntari acreditaţi.

Totodată, în şcolile din localităţile respective vor fi înfiinţate şapte echipaje “Sanitarii pricepuţi”  formate din câte şase elevi şi două cadre didactice coordonatoare.

Camelia Răceanu a mai spus că în cadrul proiectului care este implementat, în perioada 16 aprilie 2015-15 februarie 2016, sunt prevăzute, printre altele, întâlniri cu reprezentanţi ai şcolilor gimnaziale şi ai primăriilor din comunele respective pentru stabilirea posibilităţilor de colaborare şi asigurarea sustenabilităţii rezultatelor proiectului, selectarea unui număr de 70 de voluntari din cele şapte localităţi, instruirea voluntarilor privind tehnicile de prim ajutor premedical, organizarea a două tabere, cu durata de două zile, la care vor participa 42 de elevi şi 14 cadre didactice, dar şi organizarea, în luna septembrie, a unor activităţi specifice pentru marcarea Zilei Internaţionale a Primului  Ajutor în cele şapte localităţi ţintă, ce vor oferi posibilitatea voluntarilor să fie cunoscuţi de întreaga comunitate, dar şi inaugurarea punctelor de prim ajutor premedical.

Managerul acestui proiect a subliniat că profesorii şi elevii voluntari, care vor fi instruiţi în cadrul proiectului, vor disemina în comunităţile şcolare respective informaţiile privind menţinerea unei vieţi sănătoase, dar cele privind modul în care se poate interveni atunci când are loc un eveniment nedorit până la sosirea echipajelor medicale..

Ea a precizat că adulţii care vor urma aceste cursuri de prim ajutor premedical vor primi certificate recunoscute la nivel european.

La rândul său, preşedintele Crucii Roşii-filiala Suceava, Cornel Dediu, a declarat că punctele de prim ajutor vor fi dotate în cadrul proiectului cu truse de prim ajutor, iar şcolile din localităţile ţintă vor primi manechine care vor fi folosite pentru exersarea tehnicilor de prim ajutor premedical.

Bugetul proiectului finanţat prin Mecanismul financiar al spaţiului economic european 2009-2014 este de 35 000 de euro, iar contribuţia filialei sucevene a Crucii Roşii este de 3913 euro.


Intră acum și în grupul de