(GALERIE FOTO) Aflate în reabilitare, Biserica Sf. Simion va fi încălzită geotermal, iar Turnul Roşu va avea un punct de belvedere


Intră acum și în grupul de

Lucrările de consolidare, reabilitare, protejare a bisericii “Sf. Simion” şi a Turnului Clopotniţă din Suceava, precum şi de construcţie a punctului de informare, a amenajării incintei şi a drumurilor de acces sunt realizate în proporţie de 40 la sută şi vor fi finalizate până la sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene.

Preotul paroh al Parohiei Ortodoxe “Sf. Simion” din Suceava, Constantin Ciupu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că derularea proiectului “Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVII şi XVI, aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele “Turnul Clopotniţă” şi Biserica “Sfântul Simion” din Suceava” a început la sfârşitul lunii iulie 2014, valoarea totală a proiectului fiind de 6. 434. 683 de lei, din care 4.599. 094  de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 388. 304 de lei este contribuţia Guvernului României, iar 1. 447. 284 de lei este contribuţia Parohiei Ortodoxe “Sf. Simion” din Suceava, care este beneficiarul proiectului.

Turnu rosu Sf simion santier ciupu (2)

Preotul Constantin Ciupu a spus că, pe lângă consolidarea şi reabilitarea celor două lăcaşuri, scopul implementării acestui proiect este de a salva de la distrugere două monumente istorice importante din municipiul Suceava, ctitorite în secolele XVI şi XVII, de a conserva moştenirea culturală, dar şi de a  creşte atractivitatea acestor monumente pentru turismul cultural.

El a precizat că, de la începerea acestui proiect şi până în prezent, s-a realizat pregătirea infrastructurii pentru realizarea sistemului de încălzire în pardoseală a Bisericii “Sf. Simion” din Suceava, s-au realizat lucrări de curăţare, injectare, consolidare eşafodaj clopote, cămăşuirea bolţilor, dar şi refacerea elementelor de zidărie la Turnul Clopotniţă, în timp ce la punctul de informare a fost realizată fundaţia, elevaţia şi structura superioară de rezistenţă.

Preotul paroh a spus că în cadrul lucrărilor de amenajare a incintei s-a realizat zidul de sprijin în partea de vest şi nord şi a fost construită fundaţia şi temelia de împrejmuire, în timp ce la reţelele de incintă şi la drumurile de acces au fost amplasate căminele colectoare pe partea de nord a obiectivului.

Totodată, au fost realizate şase puţuri, cu o adâncime de 120 de metri fiecare,  pentru captarea agentului termic geotermal care va asigura încălzirea bisericii, dar şi a punctului de informare.

Preotul Constantin Ciupu a explicat că în cazul Turnului Clopotniţă lucrările sunt realizate în proporţie de 50 la sută urmând să fie efectuate lucrări de foraj pe fiecare din cele patru colţuri ale turnului, în care vor fi introduse elemente post tensionate care să ofere flexibilitate clădirii, dar şi lucrări la şarpanta şi învelitoare din tablă de cupru cu păstrarea formei iniţiale a acesteia.

El a spus că Turnul Clopotniţă, denumit şi Turnul Roşu, va dispune şi de un punct de belvedere din care turiştii vor putea admira panorama asupra părţii de Sud-Est a municipiului Suceava.

Referindu-se la punctul de informare, preotul paroh a mai spus că în cadrul acestuia vor funcţiona un muzeu, o cameră ghid, un loc de reculegere şi o cameră tehnică.

“Muzeul va pune în valoare obiecte de cult, obiecte ornamentale restaurate, care au fost descoperite cu prilejul descărcării arheologice, fotografii şi alte obiecte care vor ilustra istoria Bisericii “Sfântul Simion”- monument istoric şi a Turnului Clopotniţă, a zonei cartierului Zamca şi a comunităţii armene din Suceava”, a explicat părintele Ciupu.

El a spus că pentru evitarea infiltrării apei în zidul bisericii  va fi realizat şi un dren în jurul monumentului istoric.

“Ceea ce face ca şi construcţie prorpiu-zisă trebuie dublat de atitudine şi efort susţinut pentru ca omul să folosească, să dea valoare şi viaţă, folosind, totodată, toate aceste zidiri pentru progresul moral şi social”, a spus părintele Ciupu.

El a adăugat că vechiul cimitir armenesc va fi marcat simbolic printr-o construcţie pe care vor fi aşezate atât pietre de mormânt descoperite cu prilejul săpăturilor, precum şi o cruce nouă, în stil armenesc, iar o parte din aceste pietre funerare vor fi montate pe zidul vestic al incintei

Preotul paroh a subliniat că, anterior acestui proiect,  Biserica “Sfântul Simion” a fost consolidată şi restaurată în decursul unei perioade de 16 ani prin contribuţia statului român şi a credincioşilor din Suceava, valoarea totală a lucrărilor fiind 14 miliarde de lei vechi, o parte din fonduri au fost alocate de Ministerul Culturii, iar o altă parte prin intermediul altor instituţii abilitate.

El a arătat că în perioada respectivă s-au efectuat lucrări de consolidare şi restaurare constând în turnarea de grinzi, de centuri superioare şi la baza clădirii, de stâlpi ce au fost integraţi în zidărie, cămăşuirea celor două bolţi, dar şi realizarea şarpantei şi învelitorii, tencuieli interioare şi exterioare.

 

 


Intră acum și în grupul de