Reducerea productiei de lemn va falimenta firmele mici


Intră acum și în grupul de

Seful silvicultorilor suceveni a declarat intr-o conferinta de presa ca la sfirsitul lunii iunie s-a incheiat procesul de scoatere din padure a lemnului provenit din doboriturile din primavara anului 2002, iar Directia Silvica Suceava a intrat „in normalitate” in ceea ce priveste productia anuala. „ Ca sa avem un echilibru , sa putem normaliza fondul de productie noi trebuie sa corectam aceste dezechilibre si singura modalitate prin care o putem face este sa taiem in anii care urmeaza un volum mai redus de masa lemnoasa”, a spus Tofan. El a aratat ca daca in ultimii doi ani au fost exploatate, din judet, 5,6 milioane de mc de lemn numai din doborituri de vint, dupa finalizarea scoaterii acestora din fondul forestier, productia anuala de masa lemnoasa a judetului revine la cote normale, de 1,3-1,4 milioane de mc, in conditiile in care in perioada 2002- 2003 acesta atinsese 2,2- 2,3 milioane de metri cubi.

„Exista o criza a lemnului pentru agenti economici. In 2002- 2003 agentii economici si-au dezvoltat capacitati mari de exploatare si prelucrare a materialului lemnos negindindu-se ca va urma o normalizare a taierilor si se va reduce oferta de lemn pe piata. Acum o serie de firme, multe infiintate in acea perioada, vor trebui sa-si inchida portile. E un mecanism pur economic. Firmele mari care au resurse financiare vor putea rezista, dar firmele cu resurse reduse isi vor inchide, probabil, portile. Asta este economia de piata”, a spus Tofan. El a aratat ca in conditiile in care oferta de masa lemoasa s-a redus fata de anii precedenti, la licitatiile de atribuire de masa lemnoasa firmele au crescut foarte mult pretul lemnului.

„Am ajuns, la specii de rasionase, la sume foarte mari, de 1,5 milioane de lei si chiar de doua milioane de lei pentru metrul cub de bustean la drum auto”, a mentionat seful silvicultorilor suceveni.


Intră acum și în grupul de