Holzindustrie Schweighofer sustine ca terenurile pe care le-a cumparat in zona Radauti au fost achizitionate legal


Intră acum și în grupul de

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer susţine că a cumpărat legal toate terenurile pe care le deţine în zona Rădăuţi.

radauti schweighofer

În urma unei solicitări făcută de NewsBucovina către firma austriacă prin care aceasta să precizeze poziţia privind situaţia înregistrată în urma anchetei DNA legată de terenurile pe care firma le-a achiziţionat de la Constantin Babiuc, firma austriacă a răspuns: „Terenurile aflate in proprietatea Holzindustrie Schweighofer SRL s-au achizitionat  cu respectarea legislatiei in vigoare, documentele fiind autentificate la notariatele publice.”

Firma a evitat să precizeze dacă anchetatorii au verificat documentele respective la sediul firmei.

Potrivit referatului procurorilor care a stat la baza arestării preventive a omului de afaceri rădăuţean Constantin Babiuc, a judecătorului rădăuţean Bogdan Bărbuţă şi a procurorului Dumitru Dîmbu se arată că în intervalul 22.03.2005 – 18.10.2005, numitul BĂRBUŢĂ BOGDAN- ILARION-COSTICĂ, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, a pronunţat, sprijinit de către BABIUC CONSTANTIN GAVRIL, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii, prin care celui din urmă i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 lei. (…0 este o firmă austriacă specializată în domeniul prelucrării masei lemnoase care a deschis o primă fabrică de cherestea în România în anul 2003 pe raza localităţii Sebeș, judeţul Alba.

În anul 2004, firma austriacă şi-a manifestat interesul pentru o investiţie de peste 100.000.000 euro pe raza judeţului Suceava, având acelaşi profil de activitate.

Numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a beneficiat, din partea investitorului susmenţionat, de informaţii privind aria în care cel dintâi urma să- şi dezvolte capacităţile industriale şi să construiască un centru administrativ, respectiv, comuna Satu Mare, aflată în proximitatea municipiului Rădăuţi. Sarcina numitului BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a fost de a achiziţiona circa 130 ha de teren arabil de la diverşi proprietari care deţineau această suprafaţă sub formă de parcele, urmând apoi a le revinde la preţuri extrem de profitabile investitorului austriac. Întrucât valoarea terenurilor era, anterior campaniei de achiziţii, foarte mică, pentru a nu ridica preţul de vânzare BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a procedat la cumpărarea de la  diverşi săteni de terenuri, fie în mod direct, fie prin intermediari, lansând zvonuri că pe suprafaţa respectivă urma să fie înfiinţată o herghelie. Terenurile vizate spre a fi achiziţionate erau şi sunt supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei.

Având în vedere această situaţie de fapt, BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a întâmpinat greutăţi pentru un număr de 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială (unele dintre ele aflându-se chiar în centrul ariei vizate de investitorul străin şi constituind mici „insule”), întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu şi-au înscris respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a fost presat de investitorul austriac să rezolve această situaţie sub sancţiunea pierderii, inclusiv de către acesta a unor sume semnificative de bani. În acest context, BABIUC CONSTANTIN  GAVRIL  a  apelat  la  judecătorul  BĂRBUŢĂ  BOGDAN-ILARION-COSTICĂ, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită în datele de:

–   22.03.2005 – un număr de 21 de hotărâri judecătoreşti;

–   23.05.2005 – un număr de 25 hotărâri judecătoreşti;

–   30.09.2005 – un număr de 12 hotărâri judecătoreşti;

–   18.10.2005 – un număr de 11 hotărâri judecătoreşti.

Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul BĂRBUŢĂ BOGDAN-ILARION-COSTICĂ împreună cu numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL.


Intră acum și în grupul de