Piata suceveana este agresata de bauturi contrafacute


Intră acum și în grupul de

In aceasta situatie sint firmele Mihoc Drinks SRL din judetul Neamt si Lion SRL Botosani, de la care s-au aprovizionat cu produse alcoolice mai multi en-grossisti suceveni. Directorul general adjunct al DGFP Suceava, Vasile Rimbu, a afirmat ca identificarea celor doua firme s-a facut dupa ce au prevalate probe de timbre de la sticlele de bauturi alcoolice comercializate in judetul Suceava de la mai multi en-grossisti sau detailisti, care s-au aprovizionat de la diversi producatori de bauturi alcoolice din tara. In acest sens au fost trimise la Compania Nationala „Imprimeria Nationala” SA spre autentificare timbre provenite de la Quasar SRL Botosani, Alex Super 2000 Botosani, Kristalin Euro Wotca SRL Dimbovita, Salix SRL Bistrita, Prodalcom SA Vorona, Total Mihoc Prod Neamt, RC Prod Com Botosani, Mary Com SRL Botosani, Trust LF Int SRL filiala Focsani si Prisma Prod SRL Bistrita. Astfel, in urma verificarii autenticitatii timbrelor folosite de aceste firme, CN Imprimeria Nationala SA a stabilit ca o parte din acestea nu erau autentice, fiind folosite in mod ilegal, respectiv cele prelevate de la Mihoc Drinks SRL din judetul Neamt si Lion SRL Botosani. Vasile Rimbu a mai precizat ca en-grossistul din municipiul Falticeni care s-a aprovizionat de la firma din judetul Neamt a fost amendat cu suma de 200 de milioane de lei pentru comercializarea de bauturi alcoolice cu timbre contrafacute, dispunindu-se de asemenea si confiscarea marfii in valoare de 52 milioane de lei si suspendarea activitatii timp de o luna. „In ceea ce-l priveste pe agentul economic din Neamt, a fost sesizata ANAF in vederea aplicarii masurilor legale, respectiv amenda de pina la un miliard de lei, confiscarea veniturilor obtinute prin comercializarea bauturilor cu timbru falsificat, retragerea autorizatiei de functionare si oprirea activitatii, la toate acestea adaugindu-se si intocmirea plingerii penale”, a spus Vasile Rimbu. El a mai adaugat ca firma suceveana care s-a aprovizionat de la Lion SRL din Botosani a fost amendata cu 500 milioane de lei, confiscindu-se in acelasi timp 1.096 de sticle cu bauturi spirtoase cu timbre false, si s-a dispus inchiderea societatii timp de o luna. O sanctiune mult mai severa a primit-o insa producatorul de bauturi alcoolice din Botosani, care a primit din partea ANAF o amenda de 500 de milioane de lei, fiindu-i de asemenea suspendata autorizatia de functionare. De asemene, in urma acestor nereguli Lion SRL Botosani a ramas si fara banii obtinuti prin comercializarea bauturilor fara timbru, intocmindu-se si o plingere penala.

Vasile Rimbu a mai precizat ca tot in timpul controalelor a fost depistata o firma din Vatra Dornei, Dumarex Com Prest SRL, care comercializa bauturi spirtoase si alcool netimbrate. Pentru aceasta fapta, inspectorii fiscali au aplicat o amenda de 200 de milioane de lei, si s-a dispus confiscarea a 696 de sticle de bauturi spirtoase si a altor 132 sticle de alcool rafinat, precum si suspendarea activitatii timp de o luna. Pe de alta parte, facind referire la controalele efectuate la firmele sucevene, Vasile Rimbu a declarat ca „din verificarile facute incepind cu a doua jumatate a lunii iulie nu s-au constatat cazuri in care agentii economici sa produca sau sa comercializeze bauturi alcoolice cu timbre expirate sau care nu sint valabile”. Directorul general adjunct al DGFP Suceava a mai spus ca pentru a verifica acest lucru au fost prelevate in vederea expertizarii timbre de la peste 50 de producatori sau comercianti de bauturi alcoolice, insa nu s-au constatat nici un fel de nereguli.

Directorul general adjunct al DGFP Suceava a mai precizat ca actiunile de verificare a producatorilor si comerciantilor de alcool vor continua si in perioada urmatoare, insa pentru identificarea celor care pun in vinzare produse fara timbre legale este nevoie si de sprijinul populatiei. „Se vehiculeaza de multa vreme ca pe piata bauturilor alcoolice se gasesc cantitati mari de bauturi marcate cu banderole vechi, pe care nu au trecuta concentratia alcoolica, sau care sint contrafacute. Identificarea acestor nereguli se poate face fie prin vizualizare directa, sau cu lampi fluorescente”, a spus Vasile Rimbu. El a mai adaugat ca pentru a pentru a combate fenomenul de comercializare a bauturilor alcoolice la negru in ultima perioada au fost intensificate controalele in urma carora se prevaleaza timbre din diverse loturi de bauturi marcate, in vederea expertizarii lor de catre CN „Imprimeria Nationala”.

Pe de alta parte Vasile Rimbu a mai precizat ca populatia mai poate constata daca bauturile alcoolice sint comercializate la negru si prin nivelul pretului practicat de comercianti. „Un alt indiciu este verificarea pretului practicat pe piata la comercializare. Pentru a ne putem da seama ca pretul nu este cel real, trebuie sa stim cu aproximatie cuantumul accizelor cuprinse in pretul de produs”, a declarat Vasile Rimbu. Astfel el a afirmat ca pentru a vedea daca pretul de vinzare include si accizele consumatorii pot inmulti 114 lei acciza cu cite grade are bautura si cu citi mililitri are o sticla. „Daca in urma acestor calcule da o suma care este sub pretul de vinzare sau apropiat de acesta este clar ca bauturile se vind la negru”, a mai spus Rimbu, care a mai adaugat ca „deoarece intimpinam dificultati in aplicarea masurilor legale, care pentru unii comercianti, in special cei mici, sint drastice, trebuie sa ii atentionam sa fie atenti de la ce producator sau en-grossist se aprovizioneaza”.


Intră acum și în grupul de