Primarul Lungu va inaugura un skate park din betoane cu instructiuni de folosire pentru tinerii din Suceava


Intră acum și în grupul de

Tinerii din Suceava, pasionați ai sporturilor pe role, vor avea începând de mâine un skate park. Nordic Skate Park va fi dat în folosinţă după două luni de întârziere.

În urmă cu două săptămâni, primarul Sucevei, Ion Lungu, declara că inaugurarea nu poate fi urgentată motivând că betonul trebuie să se matureze. Luni, 28 iulie, Lungu a confirmat deschiderea parcului pentru sporturi extreme, parc realizat din fondurile de la bugetul local. Conform proiectului iniţial, vor exista piste şi trambuline pentru biciclişti, pentru cei cu skateboard sau cu role, suprafaţa ocupată de viitoarea amenajare fiind de 2.426 mp, iar pista de rulare realizată din beton armat de 1.156 mp.

Skateboardingul este unul dintre cele mai riscante sporturi, fiind inclus în categoria sporturilor extreme, iar o federație sportivă care să se ocupe de aceste manifestări nu există în prezent în România. Primăria Suceava a investit aproximativ 600 skate parcde mii de lei în Nordic Skate Park, iar responsabilitățile privind siguranța celor care vor practica sporturile pe role vor fi exclusiv ale lor. Primarul Ion Lungu a declarat ca responsabilitatea este individuală și fiecare adolescent trebuie să își asigure un echipament de protecție. De asemenea, primarul a ținut să precizeze că vor fi instrucţiuni de exploatare a skate-park-ului şi cu privire la echipamentul pe care tinerii trebuie să îl poarte atunci când vin la skate-park. Însă, ținând cont de duritatea suprafeței skate-park-ului, aceasta nefiind protejată și de alte materiale care să atenueze impactul la cădere, un punct de prim ajutor nu a fost inclus în proiect. Totodată, în condițiile în care municipalitatea dorește să elibereze zona centrală de tinerii care practică sporturi pe role pentru că deranjează trecătorii și strică granitul de pe esplanadă, investiția realizată în faţa Patinoarului Artificial se adresează celor experimentați, nicidecum amatorilor.

La noi în țară, skateboardingul a apărut după anii ’90, când a fost împrumutat din Occident alături de numeroase alte sporturi extreme. Skateboardingul a ajuns să fie un lifestyle, influenţând îmbrăcămintea, cultura, muzica, având interferențe cu numeroase alte activități urbane. Odată cu apariţia muzicii mai agresive, care era considerată și o formă de protest, skate-ul a devenit mai dur, mai periculos.


Intră acum și în grupul de