Suceveanul care a descoperit cel mai mare tezaur de monede geto-dacice a fost premiat de primul-ministru al Romaniei


Intră acum și în grupul de

Suceveanul Paul Croitoriu, care a descoperit, recent, la Cacica, cel mai mare tezaur de monede geto-dacice, cu o vechime de peste 2.400 de ani, a fost premiat, vineri dimineaţă, de premierul Victor Ponta cu o diploma şi cu suma de 10.000 de lei.

Festivitatea de premiere a avut loc la Centrul de afaceri multicultural Cacica, judeţul Suceava.

Întrebat de primul-ministru al României cum a reuşit să facă această descoperire, bărbatul a explicat că face prospecţiuni în zonă de mai mult timp.  „Deci nu e o întâmplare”, a spus Victor Ponta.

diploma paul croitoriu

Paul Croitoriu este angajat al Primăriei Cacica, judeţul Suceava, cu responsabilităţi în domeniul turismului, IT şi cultură şi a găsit recent, pe un deal din zonă, 309 monede geto-dacice din argint brut şi 40 de fragmente monetare tot din argint cu vechime de peste 2.400 de ani, acesta fiind considerat cel mai important tezaur de monede geto-dacice de pe teritoriul României.

Bărbatul a folosit un detector de metale comandat din Bulgaria cu care a verificat zona din apropierea comunei, iar într-un loc a găsit o monedă, după care a săpat cu un prieten în mai multe locuri şi a descoperit 309 monede. După descoperire, el l-a anunţat pe poliţistul de patrimoniu şi a predat obiectele Muzeului Bucovinei.

După festivitatea de premiere de vineri dimineaţă, de la Cacica, premierul Victor Ponta a semnat în cartea de onoare a comunei Cacica şi a remarcat că a ajuns în ziua bâlciului din comună, amintindu-şi că prima dată a participat la bâlciul din Cacica în urmă cu 34 de ani. El a povestit că de mai multe ori în tinereţe şi-a petrecut vacanţele de vară în satul Pîrteşti, comuna Cacica.

 Primarul comunei, Elena Boloca, i-a cerut sprijin primului-ministru pentru realizarea aducţiunii de apă şi canalizare în comună, pentru reabilitarea piscinei cu apă sărată şi rentabilizarea minei de sare.

Victor Ponta a discutat cu autorităţile locale şi cu membri ai Salrom despre modul în care mina de sare ar putea fi rentabilizată în perioada următoare şi pentru salvarea locurilor de muncă.


Intră acum și în grupul de