Echipamente de ultima generatie, unice in Romania, vor ajunge la USV in cadrul unui proiect de reconstituire climatica in Muntii Carpati


Intră acum și în grupul de

Echipamente de ultimă generație, unice în România, de aproximativ 240 de mii de euro, vor ajunge la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava datorită implementării unui proiect de cercetare ce vizează studierea schimbărilor climatice din zona Carpatică.

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc, luni, 3 noiembrie, lansarea proiectului de cercetare „Răspunsul pădurii la schimbările climatice cuantificat pe baza unei reconstituiri climatice multiseculare din Regiunea Carpatică” (CLIMFOR).

În cadrul unei conferințe de presă, prorectorul instituției de învățământ superior, prof. univ. dr.ing. Mihai Dimian a explicat importanța derulării proiectului, fiind printre puținele proiecte de mediu acceptate spre finanțare. Potrivit lui Dimian, acest proiect este unul dintre puținele care a fost finanțat, deși au fost peste 400 de proiecte depuse și doar 23 au primit finanțare.

„În domeniul Protecția și Managementul Mediului au fost finanțate șapte, acest proiect ocupând locul doi în clasamentul general și beneficiază de o finanțare de peste un milion de euro, cea mai mare parte revenind Universității „Ștefan cel Mare” Suceava”, a spus Dimian.

Cea mai mare parte a fondurilor atrase prin acest proiect vor fi folosite pentru o investiție de amploare în universitatea suceveană, și anume un laborator de biometrie forestieră, în acest moment USV fiind în curs de achiziție al echipamentelor.

„Prin achizițiile din acest proiect sperăm să reducem discrepanțele dintre laboratoarele noastre și cele din vestul Europei. Acesta ar fi al cincilea echipament vândut în Europa. Este un echipament multiscanner cu raze X și este o premieră pentru România. El costă în jur de 240 de mii de euro”, a declarat directorul proiectului, șeful de lucrări dr.ing. Cătălin Roibu.

roibu usv proiect paduri

Până pe data de 15 noiembrie, va avea loc procesul de achiziție al echipamentelor, urmând ca înainte de sărbătorile de iarnă să fie dat spre folosință.

Totodată, Roibu a susținut că prin derularea proiectului și-a propus studierea schimbărilor climatice din ultima mie de ani și a modului de reacție al pădurilor la aceste schimbări.

„Practic, ne propunem o reconstituire a climatului pe 1000 de ani în tot spațiul Carpatic, Munții Carpați fiind o zonă deosebită în Europa în ceea ce privește climatul. Ne propunem să studiem cum au reacționat pădurile la schimbările climatice și cum reacționează la schimbările climatice actuale”, a spus Roibu.

În proiect, alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava sunt implicate două institute din Islanda și Norvegia, și anume Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice – ICAS și Norwegian Institute For Nature Research – NINA, la evenimentul de lansare de la Suceava fiind prezenți doi reprezentanți din partea institutelor.


Intră acum și în grupul de