Doi fosti colegi in PD se bat pentru vicepresedintia CJ Suceava


Intră acum și în grupul de

In CJ, configuratia este urmatoarea: PSD are 17 fotolii, PNL – 10, PD – 4, PUR – 3, PRM – 2 si un consilier independent, Dumitru Malasinca (fost PRM). Cum insa dl Malasinca a inceput de mult sa cocheteze cu PSD-ul, este de asteptat ca acesta sa mearga pe mana social-democratilor la vot.

Particularitatea alegerilor rezida in aceea ca cei 37 de consilieri vor trebui sa aleaga intre un fost membru marcant al PD Suceava, Gheorghe Iacob, si actualul presedinte al PD Suceava, Eugen Uricec. Cei doi s-au mai infruntat cind cei doi vizau presedintia organizatiei municipale PD Suceava in iarna anului 1999-2000.

Gheorghe Iacob a intrat in atentia sucevenilor in perioada in care a lucrat ca expert in cadrul FPS Suceava (1996-2000), perioada in care s-au facut cele mai multe privatizari ale intreprinderilor din judetul nostru. In PD, domnia sa a avut o ascensiune bazata in special pe legatura cu fostul senator Cristian Dumitrescu si fostul prefect Vasile Ilie. In 2000, Gheorghe Iacob reuseste sa devina candidatul PD-ului la functia de primar al Sucevei, ba chiar cu reale sanse de a castiga Primaria. Dupa evenimentele din cadrul partidului, din 2001, domnia sa „i-a calea PUR-ului” si apoi intra in PSD cu un grup mai numeros de umanisti, urmandu-l la acea vreme pe liderul judetean al PUR, Danut Burgheaua.

Eugen Uricec a avut, de asemenea, o viata politica tumultoasa, el facandu-se remarcat pe scena politica in 2000, cand candideaza la Senatul Romaniei, fara sanse, si apoi preia conducerea Organizatiei Judetene a PD, fiind considerat, la acea vreme, un reformator al partidului si omul care avea sarcina sa intareasca organizatia si sa aduca multi membri. In cei patru ani de mandat ai sai, dl Uricec a facut mai multe achizitii interesante in partid, intre care amintim pe Brindusel Nichitean si Dragos Danubianu, cu ambii avand insa o serie intreaga de probleme. Uricec este cunoscut ca un abil om politic si a reusit performanta sa mentina PD-ul pe linia de plutire, intr-o perioada, 2000-2004, cand acest partid a fost in opozitie.

Structura CJ si calculele matematice sunt, in aparenta, favorabile PSD-ului. Pentru ca unul dintre cei doi vicepresedinti este membru PRM, iar acest partid s-a inteles deja sa sustina PSD-ul pana in 2008, se poate spune ca impreuna ar avea 20 de voturi, suficiente pentru a-si adjudeca functia de vicepresedinte.

Liderul judetean al PSD, Gavril Mirza, a declarat, ca partidul sau are cel mai mare numar de consilieri judeteni si ca mizeaza pe un vot favorabil din partea majoritatii PSD + PRM. Mai mult chiar, el a facut referire si la posibile voturi pe care dl Iacob ar putea sa le atraga de la Alianta. Mirza mizeaza in acest fel pe increderea pe care Iacob a avut-o in randul membrilor PD si, mai ales, pe disfunctionalitatea relatiei dintre acesta si Uricec, care a dus in final la plecarea dlui Iacob din partid. Mirza nu greseste la acest capitol. El insa a uitat sa spuna ca in randul membrilor PSD din CJ exista o evidenta stare de tensiune generata, in primul rand, de pierderea alegerilor la nivel national. Promisiunile facute in campania electorala si implicarea multor consilieri in lupta electorala i-a determinat pe acestia sa spere, pe buna dreptate, la postul de vicepresedinte. Cum insa nu-i poti impaca pe toti deodata, este de asteptat ca in cazul unui vot cu adevarat secret, multi „sa-si tradeze cauza” si sa voteze cu Uricec. In definitiv, au de ales intre un fost si actual PD-ist.

In tabara Aliantei, lucrurile nu sunt nici aici foarte clare. Liderul PNL, Valica Gorea, s-a vazut mai intai in postura de prefect si apoi in cea de vicepresedinte al CJ, pierzandu-le pe amandoua. Mai mult, supararea domniei sale fata de politica PSD-ului este evidenta, cum la fel de evidenta este si supararea pe propriul partid, care l-a pus la coada clasamentului in momentul in care s-a intocmit o lista cu cei mai buni oameni pentru postul de prefect. Alianta poate miza pe 14 voturi la care s-ar adauga cele ale PUR-ului. In total – 17. Daca liberalii si democratii vor fi cu adevarat uniti, iar PUR nu va juca la doua capete, cum de multe ori a facut-o, actuala coalitie de guvernamant ar avea nevoie de inca doua voturi. Altfel spus, ar trebui ca un consilier de la PSD sa lipseasca de la sedinta (din motive obiective), iar altul sa voteze cu Uricec.

Zvonurile din ultima perioada dau ca sigura posibilitatea ca mai multi consilieri PSD sa voteze cu Alianta, ca urmare a negocierilor care au fost facute. Peste toate acestea, trebuie luata in considerare si anuntata prezenta la sedinta a actualului prefect de Suceava, Orest Onofrei, un mai vechi consilier judetean care si-a intrat foarte bine in atributiile de prefect si este uns cu toate alifiile in ce priveste votul secret din CJ.


Intră acum și în grupul de