Ionut Popescu-Dezechilibrul bugetar pe 2005 cauzat de derapajele fostul Guvern


Intră acum și în grupul de

In urma masurilor de compensare luate de Cabinetul Tariceanu, cota unica si reducerea impozitului pe profit reprezinta in acest moment doar un minus de 3388 miliarde de lei, adica 0,12% din PIB. In schimb, fostul guvern a impovarat bugetul pe 2005 cu cheltuieli nebugetate in valoare de 0,4% din PIB si a promovat politici imprudente care forteaza actualul Executiv sa reduca deficitul bugetar la 0,5% din PIB.

Majoritatea cheltuielilor nebugetate – in valoare de peste 10.000 de miliarde de lei, au fost realizate in perioada de precampanie si de campanie electorala, dupa aprobarea bugetului pe 2005 in Parlament, a declarat astazi presei Ionut Popescu, ministrul de finante. „Nu cota unica creeaza probleme bugetului, ci jaful facut de fostul Guvern, ca sa dea mita electorala. PSD a vrut sa castige cu orice pret alegerile, iar noi platim acum pretul campaniei lor electorale”, a precizat el. Aceste cheltuieli au reprezentat in general cresteri salariale. In plus, fostul Guvern a angajat in 2004 o serie de cheltuieli pe care le-a transferat in bugetul din 2005, cum ar fi peste 4000 de miliarde la Ministerul Transporturilor, pentru drumuri, sau 4000 de miliarde pentru medicamente compensate.

Fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, este pasibil sa raspunda conform legii raspunderii ministeriale pentru aceste deficiente in gestionarea bugetului public, a declarat astazi ministrul de stat Adrian Videanu. Ministrul de finante, Ionut Popescu, a aratat ca urmeaza sa se consulte cu juristii in acest sens.

In ceea ce priveste politicile economice proaste ale fostului Cabinet, Ionut Popescu a prezentat public presei lista angajamentelor asumate de catre Romania in acordul cu FMI pe care fostul Guvern nu le-a indeplinit, printre care cresterea preturilor la utilitati, restructurarea unor intreprinderi, controlarea cheltuielilor cu salariile, sustinerea falimentului RAFO.

Cresterile salariale facute de fostul Guvern din considerente electorale, au permis cresterea consumului peste ceea ce poate sustine economia, alimentand un nivel ridicat al importurilor si un deficit de cont curent peste cel prognozat, care apasa acum pe bugetul din 2005.

Reforma fiscala realizata de Guvernul Tariceanu va repune economia romaneasca pe un curs de crestere sanatoasa. Reforma fiscala incurajeaza investitiile pe termen lung, care creeaza locuri de munca si aduc crestere economica, a explicat ministrul Ionut Popescu. Potrivit lui Adrian Videanu, mari companii din strainatate si-au anuntat deja intentia de a se stabili in Romania ca urmare a acestei reforme fiscale. Reforma fiscala afecteaza doar un grup restrans de cetateni, dar cei care vor suferi cel mai mult vor fi clientii politici ai PSD, care nu vor mai primi contracte umflate artificial de la stat, a adaugat Popescu.

Dealtfel, datele din ultimele doua luni arata ca agentii economici au incredere in politica Guvernului si nu si-au inrautatit comportamentul economic. Potrivit lui Videanu, veniturile la buget au crescut in ianuarie 2005 comparativ cu ianuarie 2004. Importurile au scazut importurile fata de luna decembrie cu aproximativ 700 de milioane de euro, iar exporturile sunt la acelasi nivel ca in decembrie, dar cu 300 de milioane de euro mai mult ca in ianuarie 2004.


Intră acum și în grupul de