Vot la limita in favoarea improprietaririi cu paduri a Arhiepiscopiei


Intră acum și în grupul de

Asupra proiectului de lege urmeaza sa se pronunte, luni, plenul Senatului. Senatorii PSD au avut mai multe nemultumiri fata de prevederile ordonantei, Antonie Iorgovan fiind de parere ca solicitarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor ar putea fi urmata si de celelalte institutii similare. ”Eu intuiesc ca se va crea un precedent foarte periculos si, dupa dumneavoastra, toata tara romaneasca va deveni proprietatea bisericii”, a spus Iorgovan. Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Doru Ioan Taracila a aratat ca se ridica o problema legata de trecerea celor 90 de mii de hectare de terenuri forestiere in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si s-a aratat nelamurit de statutul juridic actual al Fondului Bisericesc, atestat documentar ca fiind, inaintea statului roman, proprietar al respectivelor terenuri.

Ordonanta de Urgenta 100/2004 aproba trecerea terenurilor in suprafata de 90.000 de hectare fond forestier din proprietatea publica a statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, in domeniul privat al statului si in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, pentru Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Potrivit ordonantei, aceste terenuri trec in proprietatea Arhiepiscopiei, iar predarea-preluarea se face pe baza de protocol incheiat intre aceasta si Romsilva. Acelasi regim este aplicat si in cazul bunurilor imobile care deservesc activitatea de gospodarire a fondului forestier.

De remarcat este ca Directia Silvica Suceava a incheiat operatiunea de punere in posesie a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu 90 de mii de hectare de padure cu care Biserica din Bucovina a fost improprietarita printr-o ordonanta data de Cabinetul Nastase. Seful institutiei silvice judetene, Sorin Popescu, a declarat ca procesul de punere in posesie s-a finalizat, iar pina vineri vor fi semnate toate procesele verbale de predare-primire intre Directia Silvica si Arhiepiscopie. El a precizat ca la dispozitia Bisericii din Bucovina va fi pusa si infrastructura existenta pe suprafetele respective. Cele 90 de mii de hectare de terenuri forestiere cu care este improprietarita Biserica din Bucovina se afla pe raza a 11 ocoale silvice din Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Iacobeni, Breaza, Pojorita, Moldovita, Tomnatic, Stulpicani, Putna, Solca si Vama. Sorin Popescu a mai spus ca de luni, Directia Silvica va incepe actiunea privind darea in administrarea a patru protopopiate din cadrul Regiei Fondului Forestier Bisericesc Suceava, a altor 16 mii de hectare de padure, in baza Legii fondului funciar.


Intră acum și în grupul de