Furnizarea agentului termic in sistem centralizat este compromisa in Campulung Moldovenesc, sustine primarul Negura. Vezi ce a solicitat Consiliului Judetean


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat vineri că furnizarea agentului termic în sistem centralizat este compromisă în totalitate în municipiu, arătând că, după introducerea reţelelor de gaze naturale în oraş locuitorii au preferat să-şi monteze centrale individuale, la fel ca multe instituţii publice.

Potrivit edilului-şef, oraşul de la poalele Rarăului nu mai are sistem de termoficare centralizat funcţional din iarna anului 1996 când, din cauza gerului, centrala termică de atunci şi toate instalaţiile din cele 3.200 de apartamente au îngheţat astfel încât proprietarii au fost nevoiţi să-şi monteze sobe pe lemne sau radiatoare electrice.

Negură a precizat că toate caloriferele şi instalaţiile aferente de pe scările de bloc au fost vândute la fier vechi.

„Conducerea judeţului nu ştia, în 2002, când a aprobat proiectul de utilităţi, că în Câmpulung Moldovenesc sistemul de termoficare nu e funcţional şi nu aveau cui livra apă caldă şi căldură?”, s-a întrebat Negură, care a apreciat că dacă se reabilitau reţelele de termoficare imediat după ce fuseseră afectate de ger, sistemul de termoficare ar fi funcţionat integral.

mihaita negura

Primarul câmpulungean a arătat că centrala termică de cogenerare a municipiului a fost construită în anul 2010 prin proiectul judeţean „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, cu finanţare asigurată printr-un împrumut de 86,3 milioane de euro, de la Deutsche Bank AG Londra, garantat de stat, dar nu a fost dată încă în folosinţă întrucât nu s-a reuşit punerea în funcţiune la parametrii normali în condiţii de siguranţă şi rentabilitate.

El a spus că cele patru turbogeneratoare sunt încă în coletele livrate şi sigilate de furnizor şi că nu au fost făcute probele de funcţionare a mai multor componente.

„În condiţiile actuale, centrala termică poate asigura numai agentul termic în reţeaua de distribuţie agent primar a municipiului, echipamentele de cogenerare nefiind apte de funcţionare”, a spus Negură care a menţionat că nici numărul de consumatori care ar putea fi branşaţi nu justifică punerea în funcţiune a acestei centrale termice.

Pentru lucrările efectuate la această centrală a fost plătită suma de 24,01 milioane de lei fără TVA constructorului din valoarea totală de 24,15 milioane de lei fără TVA, a menţionat primarul.

El a mai spus că în cadrul aceluiaşi proiect au fost efectuate lucrări de înlocuire a reţelei de termoficare, de transformare a centralelor termice din oraş în puncte termice, de contorizare a energiei termice şi de realizare a unui racord electric la centrala de cogenerare, toate acestea nefiind finalizate în totalitate

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc a mai declarat că solicitat conducerii CJ Suceava să adopte o decizie fermă şi să aprobe valorificarea tuturor utilajelor, echipamentelor şi a componentelor care fac parte din investiţia de construire a centralei termice de cogenerare prin vânzarea lor altor localităţi din judeţ sau din ţară care au o tehnologie mai veche şi pot să le exploateze în profit.

Negură a menţionat că sumele încasate vor fi destinate rambursării împrumutului extern de 13,732 milioane de euro angajat de municipiul Câmpulung Moldovenesc astfel încât ratele şi dobânzile care vor mai trebui achitate să fie eşalonate încât să fie suportabile pentru bugetul local.

Primarul a arătat că municipiul Câmpulung Moldovenesc a achitat până în prezent 25,05 milioane de lei din împrumut şi că în 5 decembrie 2014 a fost somat de ANAF să achite 2,14 milioane de lei reprezentând rata şi dobânda aferentă semestrului al doilea din 2014, iar în 8 ianuarie a fost informat de CJ Suceava că în acest an municipiul are de achitat 1,18 milioane de euro din acest împrumut, în două tranşe semestriale.

„Este o investiţie care nu este funcţională, nu este viabilă, dar care afectează grav bugetul local. După ce anul trecut am făcut eforturi foarte mari ca să achităm datoriile neplătite de Guvern la pârtia de schi de pe Rarău, în valoare de 6,5 milioane de lei, acum nu ne lasă să răsuflăm şi ne obligă să renunţăm la dezvoltare şi să plătim ceva ce nu avem”, a spus Negură.

El a mai declarat că CJ Suceava l-a informat printr-o adresă că localităţile care au realizat investiţii din împrumutul extern de la Deutsche Bank AG Londra, au obligaţia de a le administra şi exploata prin serviciile publice de specialitate, potrivit scopului şi destinaţiei pentru care au fost realizate.

Totodată, Negură a menţionat că faţă de solicitarea lui privind aprobarea vânzării centralei termice de cogenerare, CJ Suceava atrage atenţia că bunurile ce fac parte din domeniul public nu pot fi vândute, iar reţelele de termoficare sunt incluse, prin lege, în cadrul bunurilor proprietate publică.

Mai mult, CJ Suceava transmite primarului că în baza prevederilor constituţionale şi legale, doar Consiliul local al municipiului Câmpulung Moldovenesc este autoritatea care poate decide în privinţa funcţionării sistemului centralizat de termoficare, iar CJ Suceava nu se poate substitui în luarea unor decizii privind bunurile care sunt în proprietatea publică şi privată a municipiului.

„În acelaşi timp, vă reamintim că utilajele şi echipamentele care fac parte din investiţia compusă din centrala termică de cogenerare, precum şi a celor aferente punctelor termice aparţinând municipiului Câmpulung Moldovenesc, fac obiectul unui contract de împrumut extern care până în momentul de faţă nu a fost achitat integral”, se arată în adresa CJ Suceava semnată de vicepreşedintele CJ, Alexandru Rădulescu care menţionează că potrivit contractului de împrumut, echipamentele achiziţionate sunt gajate în favoarea statului care este garantul împrumutului.

Primarul a declarat că dacă în această situaţie, Consiliul Judeţean Suceava, care a iniţiat proiectul judeţean de utilităţi nu poate găsi o soluţie, ar trebui ca măcar Guvernul, în calitate de garant, să preia echipamentele şi utilajele care le are drept gaj şi să le transmită unei alte localităţi din ţară, iar municipiul Câmpulung Moldovenesc să fie exonerat de la plata creditului.


Intră acum și în grupul de