Vasile Ilie, liderul liberalilor din CJ Suceava: „Nu trebuie să ne imprumutam pentru ceea ce ni se cuvine, ci sa ni se asigure un buget corect”


Intră acum și în grupul de

Grupul consilierilor liberali din Consiliul Judetean Suceava a contestat, joi, necesitatea angajării de către administraţia judeţeană a unui împrumut de 20 de milioane de lei pentru a asigura cofinanţarea a două proiecte europene. Aleşii judeţeni ai PNL au arătat că Guvernul a alocat în acest an sume mult mai mici judeţului Suceava faţă de anii precedenţi şi că ar trebui ca preşedintele CJ Suceava să solicite alocarea acestor sume de la bugetul de stat.

„Sumele alocate pentru echilibrarea bugetului propriu sunt inferioare celor din 2014 şi insuficiente. În acest an, vom suporta consecinţele. Fondul de salarii nu e acoperit în totalitate, nu au fost prevăzute credite pentru finanţări nerambursabile şi nu sunt fonduri pentru cofinanţarea proiectelor. Ne propuneţi să începem să ne împrumutăm chiar din şedinţa în care aprobăm bugetul judeţului. Din păcate, şi e foarte grav, aceeaşi situaţie e la comune şi oraşe. Guvernul a întors spatele judeţului Suceava nealocându-i fonduri”, a spus liderul grupului PNL din CJ Suceava, Vasile Ilie, în cadrul şedinţei extraordinare.

vasile ilie

El consideră că judeţul Suceava nu are de ce să se împrumute pentru ceea ce i se cuvine de drept.

„Nu trebuie să ne împrumutăm pentru ceea ce ni se cuvine, ci să ni se asigure un buget corect. Vă solicit sa faceţi demersuri la Guvern de a se acorda sumele minime necesare funcţionării pe anul 2015″, a spus Vasile Ilie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a susţinut, că este necesar să fie obţinut un împrumut de 20 de milioane de lei, din care 15 milioane de lei pentru proiectul prin care se construiesc două depozite ecologice de deşeuri şi 5 milioane de lei pentru cofinanţarea proiectului de reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie, arătând că pentru confinanţarea tuturor proiectelor gestionate de CJ Suceava şi care au termen de finalizare în 2015 este necesară suma de 26,1 milioane de lei.

„Având în vedere că veniturile proprii ale CJ Suceava sunt limitate, iar conform contractelor de finanţare toate proiectele trebuie terminate până la finele anului, propunem contractarea unei finanţări rambursabile de 20 de milioane de lei pentru asigurarea părţii de cofinanţare”, a spus Nechifor.

Şeful administraţiei judeţene a explicat că în cazul proiectelor europene este nevoie de cofinanţare locală, iar pentru a asigura aceste fonduri altă soluţie, în prezent, nu există.

El a arătat că Guvernul nu poate face rectificare bugetară în primele şase luni ale anului şi că autoritatea judeţeană are nevoie să asigure resursa de finanţare până la această rectificare.

Nechifor a mai declarat că o problemă majoră este că primăriile din judeţ nu au achitat contribuţiile lor la proiectul de gestionare a deşeurilor, datoriile acumulate fiind de circa 17 milioane de lei, cea mai mare datorie fiind a municipiului Suceava, de 4,5 milioane de lei, chiar dacă este principalul beneficiar al proiectului.

El a anunţat că va acţiona în instanţă primăriile care au datorii dacă acestea nu înţeleg să le achite într-un termen rezonabil.

„Vom recupera prin instanţă banii, incluzând şi dobânzile”, a spus Nechifor.

El a menţionat că CJ Suceava va trebui să achite în avans ultima tranşă de 20 la sută din valoarea proiectului de gestionare a deşeurilor, cu o valoare totală de 218 milioane de lei, menţionând că dacă nu se asigură fondurile există riscul ca proiectul să fie declarat neeligibil, iar judeţul să fie obligat să achite întreaga lucrare, ceea ce ar determina intrarea în faliment.

În urma votului, majoritatea consilierilor judeţeni au fost de acord cu accesarea unui împrumut de 20 de milioane de lei, care urmează să fie rambursat în zece ani.

În urma accesării acestui credit, gradul de îndatorare al judeţului Suceava va atinge cota cea mai mare în anii 2017 şi 2018, când va fi de 15,14%, respectiv de 15,31%.


Intră acum și în grupul de