Termica intra in faliment! Vezi declaratiile facute de primarul Sucevei si de managerul Bioenergy


Intră acum și în grupul de

Planul de reorganizare a societăţii de termoficare a municipiului Suceava, TERMICA SA, a fost anulat, vineri, prin decizie definitiva a Curtii de Apel Iasi.

Judecatorul sindic urmeaza sa ia act ca nu mai exista un plan de reorganizare si sa declare falimentul TERMICA.

Curtea de Apel Iaşi a decis, vineri, să anuleze hotărârea adunării creditorilor Termica SA Suceava din 6 mai 2014, prin care a fost aprobat planul de reorganizare al firmei propus de creditoarea SC Unicom Holding SA.

Cererea a fost formulată de un alt creditor, ACET SA Suceava, operatorul regional de apă care a cerut anularea planului de reorganizare în condiţiile în care datoriile Termica aproape s-au dublat, fiind de circa 90 de milioane de lei, ceea ce dovedeşte că acest plan nu este eficient.

Potrivit legii, neaprobarea planului inseamna intrarea in faliment a societăţii.

ion lungu 10

 

„Sunt decizii pe care le aşteptam. Trebuie repusă în discuţie înfiinţarea unei societăţi de transport şi distributie a agentului termic. Voi propune consilierilor locali o întâlnire pe această tema, urmând, daca e cazul, să convocăm şi o şedinţă extraordinară a CL Suceava”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. El a explicat că a fost începută procedura pentru selecţia unei firme care să preia serviciul public de transport şi distribuţie a agentului termic, ofertele urmând să fie depuse până în 16 aprilie, dar că este nevoie şi de măsuri de siguranţă în cazul în care licitaţia nu va avea un câştigător.

vasile ilie

Vasile Ilie, managerul Bioenergy SRL, producătorul de agent termic al Sucevei, a salutat hotărârea Curţii de Apel Iaşi care, în opinia sa, „va duce la intrarea în normalitate a unor lucruri importante în municipiul Suceava.”

Municipalitatea suceveană a încercat să înfiinţeze un serviciu propriu de transport şi distribuţie a agentului termic, dar Guvernul nu a acceptat să aprobe un memorandum prin care schema de personal a Primăriei să fie crescută cu încă 150 de salariaţi care să lucreze în acest nou serviciu.

Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a confirmat în luna iunie 2014 planul de reorganizare aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor SC Termica SA propus de Unicom Holding SA Bucureşti, care este cel mai mare creditor al societăţii cu 26 de milioane de lei, reprezentând contravaloarea cărbunelui livrat şi neplătit, dintr-un total de 46 de milioane de lei pe care le avea societatea la data intrării în insolvenţă.

Planul de reorganizare al Termica SA prevedea restructurarea activităţii şi plata datoriilor în termen de un an prin continuarea furnizării de agent termic şi producerea şi livrarea de energie electrică în condiţiile în care societatea, care a fost producător şi distribuitor al energiei termice în municipiul Suceava până în noiembrie 2013, a pierdut această activitate ce a fost preluată de Bioenergy SRL Suceava care administrează o nouă centrală de cogenerare având drept combustibil biomasa, o investiţie de peste 80 de milioane de euro a grupului Adrem Invest.

Preşedintele organizaţiei municipale PSD, senatorul Ovidiu Donţu, a anunţat, în luna ianuarie 2015, într-o conferinţă de presă, că a fost formulată plângerea penală in rem, pentru fapte, şi nu faţă de persoane, în cazul modului de gestionare a Termica SA, societate a Consiliului Local Suceava şi care se află în insolvenţă.

El a menţionat că documentul va fi depus la secretarul Consiliului Local Suceava, unde va putea fi semnat şi de ceilalţi consilieri locali din alte grupuri politice, după care va fi transmis organelor abilitate.

În plângerea penală sunt vizate două tipuri de fapte: unele cu privire la neasigurarea continuă a furnizării agentului termic în municipiu, iar altele privind procedura insolvenţei.

În ceea ce priveşte neasigurarea continuă a furnizării de agent termic în municipiu, sunt semnalate infracţiuni precum gestiunea frauduloasă, abuz în serviciu şi deturnarea de fonduri, iar în ceea ce priveşte procedura insolvenţei, în plângerea penală se arată că nu s-a dispus deschiderea contului unic al societăţii de către administratorul judiciar, cu consecinţa fraudării intereselor creditorilor, dar şi că administratorii judiciari au început un litigiu fals privind terenurile din zona Termica.

În plângere se mai cere să se verifice dacă planul de reorganizare elaborat  nu este făcut pentru inducerea în eroare a instituțiilor statului, dar şi modul în care s-a ajuns ca staţia de transformare de 110 kw aparţinând societăţii să fie distribuită peste ordinea de preferinţă stabilită de lege.

Tot în ceea ce priveşte procedura insolvenţei, consilierii locali PSD Suceava cer analizarea modalităţii de derulare a procedurilor de achiziţie a materiei prime, a modului în care s-a diminuat capitalul societăţii de termoficare, dar şi a legalităţii gestionării regimului juridic al bunurilor mobile şi imobile ale Termica SA.

Termica SA Suceava a intrat în insolvenţă în data de 18 iunie 2013, iar administratorii judiciari sunt Management Reorganizare şi Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL Suceava.


Intră acum și în grupul de