Președinții Curţilor Constituţionale din Lituania, Republica Moldova şi România au participat, la USV, la conferinţa internaţională „Jurisdicţia constituţională”


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc marți, 21 aprilie, conferinţa Internaţională „Jurisdicţia constituţională”, în contextul desfăşurării la Suceava a trilateralei Curţilor Constituţionale din Lituania, Republica Moldova şi România.

Deschiderea lucrărilor conferinţei internaţionale a avut loc în Auditoriumul USV „Joseph Schmidt” cu mesajul de bun venit adresat participanţilor de rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa şi cu mesajul de deschidere a conferinţei al preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.

Curti constitutionale

Ulterior, cei trei președinți ai Curţilor Constituţionale din Lituania, Republica Moldova şi România au participat la o conferință de presă, alături de rectorul USV, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa.

Cu această ocazie, Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale a României, a amintit faptul că întâlnirea Curţilor Constituţionale reprezintă o tradiție, apreciind totodată prezența publicului la eveniment.

augustin zegrean

În contextul în care DNA a propus modificarea perioadei de reţinere de la 24 de ore la 72 de ore, invocând practica majorităţii statelor europene, unde perioada de reţinere este de 48 sau de 72 de ore, iar Consiliul Superior al Magistraturii consideră oportună această schimbare, Zegrean a declarat că perioada reţinerii stabilită prin Constituţie la maxim 24 de ore nu va putea fi modificată prin revizuirea Constituţiei. Președintele Curţii Constituţionale a României a motivat că dreptul la libertate nu poate face obiectul revizuirii.

„În Constituţia noastră, acum, se spune că durata reţinerii nu poate depăşi 24 de ore. Aceasta este o garanţie a dreptului la libertate, iar articolul 152 din Constituţie spune că nu pot face obiectul revizuirii, printre altele, garanţiile drepturilor fundamentale”, a spus Zegrean.

dainius zalimas

În ceea privește perioada reţinerii, preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei, prof. univ. dr. Dainius Žalimas, a spus că măsura reţinerii este în acord cu legislaţia europeană şi poate fi maxim 48 de ore până când un deţinut trebuie dus în faţa unui judecător care să stabilească dacă se continuă măsura deţinerii, sau dacă aceasta încetează.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase a precizat că măsura reţinerii este de până la 72 de ore în Republica Moldova, după care un magistrat poate dispune prelungirea măsurii pentru maxim 30 de zile.

alexandru tanase

De asemenea, președintele Curţii Constituţionale a României a vorbit și despre faptul că Parlamentul este obligat să stabilească ce se întâmplă cu efectele OUG55/2014 privind migraţia aleşilor locali, întrebându-se ce se întâmplă după ce Parlamentul nu a luat nicio decizie în acest sens.

„Noi am scris în decizie că Parlamentul trebuie să hotărască. Nu avem nici un mijloc prin care să constrângem Parlamentul să facă sau să nu facă ceva”, a mai declarat Zegrean.

Cât privește hotărârea pe care Senatul ar trebui să o emită în cazul Dan Şova, Augustin Zegrean a spus că hotărârea este obligatorie de la data publicării şi trebuie pusă în aplicare.

„Constituţia spune că deciziile Curţii sunt obligatorii de la data publicării. Mai mult decât atât ce vreţi să vă spun? Sunt obligatorii, trebuie să facă”, a spus Zegrean.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți că prin decizia Biroului Permanent, comisia juridică trebuie redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie când nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova, şi apoi să o trimită la Monitorul Oficial, pentru a căpăta forţă juridică.

O altă problemă atinsă în cadrul conferinței de presă a vizat tot declaraţiile preşedintelui Senatului, care a remarcat că Parlamentul împarte atribuţiile de legiuitor cu Curtea Constituţională. Despre acest aspect Zegrean a evitat să se pronunțe, susținând că nu comentează ceea ce spun politicienii.

tanase  - zegrean

Cât privește situația de dincolo de Prut, preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, a declarat că pentru Republica Moldova şi Lituania situaţia din Ucraina şi vecinătatea cu un stat agresor forţează Curtea Constituţională să aibă o altă agendă decât cea iniţială.

„Mai puţin pentru România, pentru noi şi colegii din Lituania, sigur că suntem îngrijoraţi în legătură cu evoluţia evenimentelor din Ucraina. Vecinătatea cu statul agresor ne forţează să luăm anumite decizii sau să avem o altă agendă decât ne-am propus iniţial”, a spus Tănase.

Acesta a mai explicat că o decizie privind aplicabilitatea statutului de neutralitate permanentă în caz de război, va trebui să fie dată de Curtea Constituţională a Republicii Moldova în luna mai și că țara evoluează spre un stat de drept.

„Evoluţia este mai lentă decât ne-am dorit. Sunt lucruri obiective, legate în mare parte de conjunctura politică, dar suntem optimişti. Altă opţiune decât un stat de drept în Moldova nu există. Altfel, riscăm să rămânem pentru decenii în zona de influenţă a Federaţiei Ruse, în zona gri a Europei”, a concluzionat Tănase.

Gazda conferinţei internaţionale „Jurisdicţia constituţională”, rectorul USV, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a spus că întâlnirea a fost una de bun augur, iar prin temele prezentate s-au adus în discuții probleme foarte importante din cele trei țări.

valentin popa

În cadrul şedinţei plenare, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Lituania, prof.univ.dr. Dainius Zalimas, a prezentat comunicarea “O analiză a cauzelor examinate de Curtea Constituţională a Republicii Lituania în perioada 1 ianuarie 2014-1 aprilie 2015”.

Totodată, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, dr. Alexandru Tănase, a prezentat aspecte legate de Jurisdicţia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, respectiv prezentare generală, hotărâri importante şi provocări recente.

De asemenea, rectorul Universităţii sucevene a discutat în cadrul conferinţei despre Guvernanţa universitară între autonomie instituţională şi autonomie academică.

Curti Constitutionale 1

Conferinţa Internaţională „Jurisdicţia constituţională” a avut loc la Suceava sub înaltul patronaj al Curţii Constituţionale a României în contextul desfăşurării trilateralei Curţilor Constituţionale ale Republicii Lituania, Republicii Moldova şi României, fiind organizată de Universitatea suceveană în colaborare cu Asociaţia Ştiinţifică de Drept şi Administraţie Publică şi Asociaţia Europeană a Studenţilor de Drept Suceava.


Intră acum și în grupul de