Lungu: Falimentul Termica a fost generat de problemele istorice ale societăţii. Dacă firma era profitabilă ar fi rămas la Guvern


Intră acum și în grupul de

În următoarele 90 de zile, Termica SA Suceava va asigura furnizarea agentului termic în municipiu, a anunţat, miercuri, primarul Sucevei Ion Lungu, care şi-a exprimat încrederea că până la începutul lunii august, va fi desemnată o firmă care să asigure transportul şi distribuţia agentului termic.

Într-o conferinţă de presă, Lungu a precizat că deşi licitaţia pentru desemnarea unui operator a fost anulată, procedura permite negocieri cu firmele eligibile care au participat la cele două etape, respectiv Thermonet SRL, Veolia Energie SA şi firma Consiliului Local, Transagent SA.

Primarul consideră că nu există o incompatibilitate ca negocierile să fie purtate şi cu firma Consiliului Local, precizând că aceasta este un agent economic ca toţi ceilalţi.

ion lungu (7)

Totodată,  Ion Lungu a mai menţionat că va fi făcută şi o clarificare patrimonială cu Termica SA şi a salutat deschiderea creditorilor de a sprijini municipalitatea astfel încât sistemul de termoficare să fie funcţional.

El a arătat că sunt mai multe instalaţii care aparţin Termica şi de care va fi nevoie pentru funcţionarea sistemului de termoficare, iar până la clarificarea patrimonială acestea ar putea fi închiriate de municipalitate.

În ce priveşte falimentul societăţii de termoficare Termica SA declarat, marţi, de Tribunalul Suceava, primarul Sucevei a declarat că acesta a fost generat de problemele istorice ale societăţii Consiliului Local, arătând că dacă firma era profitabilă ar fi rămas la Guvern.

Lungu a ţinut să precizeze că autorităţile locale nu au avut ca ţintă falimentul Termica SA Suceava şi a subliniat că dacă ar fi existat speranţe ca societatea să fie profitabilă s-ar fi luptat „până în pânzele albe”.

„A fost un cartof fierbinte pe care Guvernul ni l-a pus în braţe”, a spus primarul făcând referire la decizia din 2003 a Guvernului de a transfera societatea Consiliului Local.

El a mai spus că în toată această perioadă Consiliul Local Suceava nu a reuşit să aducă societatea pe profit.

„Dacă era o societate profitabilă o ţinea Guvernul”, a conchis primarul.

Tribunalul Suceava a decis, marţi, intrarea în faliment a societăţii de termoficare a Consiliului local Suceava, Termica SA, societate aflată în insolvenţă din 2013 şi care nu mai are un plan de reorganizare judiciară întrucât a fost respins de instanţă, decizia fiind executorie, dar cu drept de apel.

Potrivit deciziei, Tribunalul Suceava dispune intrarea în faliment a debitorului Termica SA Suceava şi a desemnat ca lichidator judiciar provizoriu consorţiul format din practicienii în insolvenţă MGA INSOLVENCY SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL, cu un onorariu provizoriu de 1000 lei pentru fiecare practician.

Totodată, Tribunalul dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului şi fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii, în termen de zece zile de la notificare.

Tribunalul a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare şi a fixat ca termen pentru continuarea procedurii la 20 octombrie 2015.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în noiembrie 2013 agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, iar acum asigură transportul şi distribuţia energiei termice, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie a anului 2013, iar de la începutul anului 2015 Curtea de Apel Iaşi şi apoi Curtea de Apel Suceava au decis anularea programului de reorganizare.

Datoriile totale ale Termica SA se ridicau la data declanşării insolvenţei la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding, dar acestea s-au dublat.

Populaţia municipiului Suceava beneficiază de agent termic, în sistem centralizat, din luna noiembrie 2013 de la noua centrală de cogenerare pe bază de biomasă, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest.

Autorităţile sucevene au declanşat procedura pentru desemnarea unui nou operator de transport şi distribuţie a agentului termic, iar Consiliul Local Suceava a înfiinţat o nouă societate comercială, Transagent, cu acest obiect de activitate.


Intră acum și în grupul de