Intră acum și în grupul de
Domnule deputat, sinteti la al doilea mandat consecutiv in Parlamentul Romaniei, cu mentiunea ca primul a fost pe vremea cind PSD se afla la putere iar al doilea cind se afla in opozitie. Cum e munca de parlamentar de opozitie fata de cea de parlamentar al puterii?
-Munca mea ca parlamentar in primul mandat a fost mult mai vizibila datorita faptului ca puteam sa mediez contactul direct intre petitionar si cei care se aflau in fruntea unor institutii. Am reusit atunci sa am o activitate benefica si sa-mi aduc aportul la rezolvarea unor probleme ale municipiului Falticeni. Amintesc doar de atragerea unor sume de bani pentru neutralizarea cianurilor de la Metadet si pentru construirea de locuinte. Munca in opozitie este mult mai grea si anevoioasa dar satisfactia e mult mai mare atunci cind reusesti. Ca parlamentar al PSD nu prea reusesti sa ai un dialog la nivelul institutiilor care sa permita rezolvarea anumitor probleme. Eu intimpin dificultati destul de mari pentru ca vin la biroul parlamentar oameni cu probleme care ar putea fi rezolvate foarte usor dar din cauza birocratiei sau de multe ori a incompetentei celor pusi in functii problemele ridicate de cetateni nu gasesc rezolvare. Incerc si eu pe diferite cai sa-i ajut, merg in comune, vad problemele lor, le preiau, cit pot le ridic la nivel de judet cit nu ma folosesc de arma pe care o am in indemina adica acele declaratii politice. Despre interventii la oamenii Guvernului nici nu se pune problema ca nu as gasi nici o rezolvare. Clasa politica trebuie sa evolueze astfel incit sa nu se mai faca discriminari intre parlamentarii opozitiei si cei ai puterii. Eu sper ca cei care ne conduc acum vor intelege acest lucru.
Care a fost contributia dumneavoastra in Camera Deputatilor de la preluarea actualului mandat si pina in prezent?
-In aceasta sesiune parlamentara am inaintat trei initiative legislative, una cu privire la piine, alta cu privire la cooperatie si a treia privind asigurarile pentru daune provocate de calamitati in agricultura. Ultima a fost respinsa desi prevedea niste lucruri foarte benefice. Mi-a fost respinsa deoarece Gvernul a promis ca scoate o alta lege. Nu-mi fac mari iluzii nici cu legile pinii si cooperatiei pentru ca asa e in opozitie, atunci cind ai o initiativa buna ti-o preia cei de la putere. In cadrul Comisiei de agricultura in care activez am facut amendamente la mai multe legi inclusiv la pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea dar nu a fost acceptat nici unul sau a fost preluat si imbracat cumva ca sa spuna ca e amendamentul lor. In momentul in care nu am putut sa rezolv anumite probleme am facut declaratii politice care mi-au fost interpretate si mi-au adus anumite repercusiuni. Vrem sa-i atentionam pe cei din guvern ca nu sunt singuri. Ceea ce ne spuneau ei noua cind erau in opozitie ca suntem un partid stat vad ca fac ei acum chiar mult mai pregnant. Practic acum se repeta ceea ce s-a intimplat in perioada 1997- 2000 cu fosta CDR.
Se vorbeste ca ati cistigat o multime de bani din contractele cu primarii din zona Falticeni. In ce masura firmele dumneavoastra au fost favorizate in timpul guvernarii trecute?
-Din capul locului vreau sa spun ca nu am fost favorizat pe vremea guvernarii trecute. Contractele au fost cistigate prin licitatie la preturile pietei. Mai am inca de incasat sume de bani de la doua trei primarii printre care cea de la Cornu Luncii condusa de un primar liberal, unde, in urma cu un an si jumatate am executat reparatii la sediul primariei si la scoala. Tin sa spun ca actuala putere mi-a adus anumite prejudicii de imagine fiind acuzat ca as fi beneficiat de sume neconforme cu lucrarile executate la primarii din zona Falticeni. In ultimele sase luni majoritatea primariilor din zona au fost controlate chiar cu trimitere directa catre lucrarile de timplarie executate de Vastar si nu s-a descoperit nimic ilegal. Nu s-au depistat devize de lucrari umflate sau alte nereguli. Precizez ca in anul 2000, in legislatura trecuta, am inchis abatorul si sectia de preparate carne pentru a nu da nastere la speculatii ca as impune pe piata anumite preturi sau as fi favorizat de catre anumiti distribuitori. In aceasta legislatura am inchis si atelierul de timplarie a carui activitate s-a dovedit nerentabila din punct de vedere economic. Am ramas cu un singur obiectiv pensiunea Iristar care a si fost verificata de doua ori. Trebuie sa precizez ca prin inchiderea acelor activitati s-a pierdut un important numar de locuri de munca. Nu am avut niciodata reclamatii de genul ca nu am terminat la timp lucrarea sau ca aceasta a fost de proasta calitate.
PSD detine la nivel de judet cei mai multi alesi locali, primari, viceprimari, consilieri. Cum se impaca acestia cu reprezentantii actualei puteri?
-Atit la nivelul zonei Falticeni cit si in celelalte zone ale judetului in perma nenta exista o presiune asupra primarilor, viceprimarilor si consilierilor nostri de a face acel pas catre cei de la putere. Chiar daca unii dintre primari au venit la noi in urma cu patru cinci ani ei au venit convinsi de doctrina si acum au refuzat la modul politicos sa treaca de partea actualei puteri. Suparator este faptul ca se fac presiuni si asupra consilierilor judeteni. Presedintele Consiliului Judetean este in permanenta subiect de presa ca a facut nu stiu ce ilegalitati ca nu a actionat cum trebuie pentru binele judetului. Din cite stiu domnul Mirza nu a fost implicat in activitati care sa fi prejudiciat interesele judetului. Dimpotriva, cei care acum il incorseteaza si il tin sub o presiune fantastica au pus piedici dezvoltarii judetului. Domnul Mirza a facut eforturi deosebite in cele doua mandate pentru binele judetului. Aici as pomeni de programul de utilitati si mediu si la programul Sapard unde judetul este pe primul loc in tara avind cele mai multe proiecte. Sunt curios sa vad cei de acum cite proiecte Sapard vor promova si daca vor face macar ce am facut noi in judetul Suceava.
Ca membru al Comisiei pentru agricultura credeti ca programul ministerului de resort va conduce la dezvoltarea acestui sector ?
-Raspunsul este nu. Imi aduc aminte ca pentru ademenirea votantilor Alianta a promis prin programul electoral o multime de lucruri pentru sectorul agricol si in special subventii consistente atit pentru productia vegetala cit si pentru cea zootehnica. Programul ministerului de resort prezentat de domnul ministru Flutur in comisia pentru agricultura a sunat frumos. Ni se spunea ca vom reusi sa comasam suprafetele de teren prin stimulentele care vor fi acordate celor care doresc sa cultive suprafete mari, respectiv renta viagera care s-a dovedit un fiasco. A acorda 100 de euro pe hectarul vindut si 50 pe hectarul inchiriat este foarte putin. Tot domnul ministru Flutur propunea prin programul dumnealui ca va reusi sa dea fiecarui cetatean care poseda de la trei vaci in sus aparate de muls si motocositoare. Cind s-a vorbit de anticipate a promis detinatorului de animale ca-i va dubla subventia la bovine. Nu vad de unde va scoate ministerul agriculturii atitia bani in conditiile in care la rectificare a pierdut 1.500 de miliarde de lei, iar productia agricola a avut de suferit de pe urma inundatiilor. Consider un esec actiunea cuponiada intrucit cred ca mai mult de jumatate dintre cultivatorii si detinatorii de pamint nu au reusit sa beneficieze de acest sprijin. Datorita procedurii anevoioase multi cetateni s-au lasat pagubasi si au renuntat la acel jumatate de sac de ingrasaminte. In plus distribuitorii au fost reticenti pentru ca nu au avut siguranta ca-si vor putea recupera banii pe cupoane.
Cum comentati ultimele evolutii pe esichierul politic romanesc?
-In aceste luni considerate de vacanta cei aflati la guvernare ne-au asigurat un deliciu politic prin circul pe care l-au creat. Ma refer mai mult la Alianta. Putem spune ca pentru ei Constitutia tarii nu mai este ceva sfint care trebuie respectat litera cu litera. Nu mai mult domnul Basescu care este si presedintele statului si prim ministru si ministru. Atita vreme cit isi permite sa faca imixtiuni in cadrul partidelor nu putem spune ca avem o situatie politica stabila si ca suntem intr-un stat de drept. Am apreciat atitudinea domnului Tariceanu care la un moment dat nerespectindu-si cuvintul nu s-a lasat calcat in picioare de catre presedintele statului. In continuare cred ca vom avea parte de un spectacol deosebit pe care PNL si PD l-au mai oferit cit au fost la guvernare in 1997- 2000. Atunci tot aceste personaje au asigurat spectacolul si ma refer in special la domnul Basescu care a reusit sa destabilizeze doua guverne Ciorbea si Radu Vasile. Domnul Basescu a asigurat spectacolul si cu Roman si cu domnul Tariceanu pe banii publici din pacate. Nu ii place linistea. Ii place sa fie in continuare o vedeta nu conteaza cum este catalogata. Ii place ca imaginea lui sa fie focalizata. Nu cred ca este nevoie de alegeri anticipate in conditiile in care economia romaneasca a deraiat nu duduie , in conditiile in care nici un om de afaceri nu poate prezenta un bilant pozitiv decit daca este favorizat de catre puterea actuala.
Credeti ca tara merge cu actualul Guvern intr-o directie buna?
-Sub nici o forma si sondajele de opinie au aratat ca nu merge intr-o directie buna. Asta in conditiile in care de la inceputul anului contribuabilii au simtit pe spinarile lor povara unor noi impozite si taxe si in conditiile in care la orizont se intrevad altele. Asta inseamna ca Guvernul nu reuseste sa gestioneze bine banii pe care-i aduna de la contribuabili. As spune si eu o intrebare actualului executiv. In cele opt luni de guvernare a reusit sa faca ceva vizibil in Romania? A reusit sa construiasca vreun apartament, vreo sala de sport, vreun kilometru de autostrada? Nu vad decit dispute intre ei, angajamente si false afirmatii despre ce au de gind sa faca.
V-ati implicat in actiunea de ajutorare atit a sinistratilor suceveni cit si a celor din alte judete. Sunteti multumit de rezultate?
-Referitor la acest dezastru national ,inundatiile, am anumite nemultumiri legate de modul in care au actionat oamenii actualei puteri. Sigur am fost toti marcati de aceste nenorociri si am cautat sa dam in timp cit mai scurt tot ajutorul posibil insa cei de la putere au facut-o cu prea mult tam-tam. Citeam in presa scrisa, vedeam la televizor persoane pe cai, in elicoptere, care promiteau, constatau, acordau ajutoare. Anuntau cu surle si trimbite ca au trimis nu stiu cite hartapele sau nu stiu ce colete prin zona. Noi nu am facut tam-tam chiar in conditiile in care am trimis o caravana cu10 tiruri in judetele Vrancea si Timis. Am incercat sa alinam durerea. In judetul Suceava l-am insotit pe presedintele PSD Suceava, domnul Mirza in zonele Gainesti si Capu Cimpului, unde am mers din casa in casa si unde numai organizatia Falticeni a acordat 103 milioane de lei. Asta pe linga contributia organizatiei judetene a PSD. Din comunele din jurul Falticeniului, Malini, Boroaia, Vadu Moldovei au plecat ajutoare importante catre sinistrati. Am cautat sa nu facem din aceste actiuni un rating electoral in perspectiva alegerilor anticipate. Daca nu ar fi fost provocarea cu anticipatele cei de la putere nu ar fi facut atitea drumuri de multe ori de prost gust.
Intră acum și în grupul de