In 15 ani Guvernele au batut cimpii cu integrarea europeana


Intră acum și în grupul de

1.Domnule Bratianu, BNS a pus bazele infiintarii unei filiale a sindicatului „Satul Romanesc” in judetul Suceava mai exact in comuna Fintina Mare. De ce tocmai la Fintina Mare?

Pentru ca acolo s-a gasit receptivitate. M-am intilnit simbata cu primarul si circa 50 de tarani din Fintina Mare, Bogata si Spataresti si am pus bazele infiintarii Uniunii Judetene „Satul Sucevean”. Oamenii au fost receptivi, au spus care sunt problemele lor. E vorba in principal de stimularea fermelor mici si valorificarea produselor. Apoi e vorba de faptul ca taranii si asta e un lucru care mi se pare extrem de grav nu sunt informati si nu stiu ce-i asteapta in momentul integrarii. Nu va fi nici o fericire pentru taranii romani in momentul integrarii in UE, nu vor primi nici un cadou dar vor trebui sa se supuna unor rigori foarte aspre. Cei care nu vor rezista pe piata se vor transforma nu neaparat in sclavi dar in oameni care-si vor duce existenta de la o zi la alta. Pentru a veni in sprijinul lor BNS a infiintat sindicatul „Satul Romanesc” care are uniuni judetene. Avem Uniuni Judetene la Dolj, la Caras Severin, in Prahova, in toate judetele pe raza carora se intinde Tara Motilor si in Maramures. In total avem acum vreo 2.000 de membri de sindicat.
2. Cum poate BNS sa-i sprijine pe tarani prin sindicatul „Satul Romanesc”?
Putem sa-i sprijini prin mai multe feluri. Unul este scurtarea lantului de intermediari intre producatorul de lapte, carne sau produse agricole si client. Noi avem 400.000 de membri de sindicat pentru care hrana e o problema, taranii au produse dar piata este o problema pentru ei si este o problema pentru ca intotdeauna cistigurile cele mai mari se regasesc la comerciant nu la producator. Atunci vrem ca cel putin o parte din pierderile pe care le au taranii in tot acest circuit de la ei pina la clienti sa fie diminuate si sa vina in buzunarele lor ca si cistig. Apoi este vorba despre accesul la informatiile despre conditiile impuse de UE. De exemplu taranii de aici inca nu stiu de cote. Romania va avea cote de lapte impuse de UE. Unii au inteles ca vor fi iarasi acele cote staliniste. Nu, dar romanii nu vor mai avea voie sa produca mai mult de o cantitate „x” de lapte. Mai mult indiferent daca un taran va produce lapte peste cota nu va avea voie sa-l vinda. Ei trebuie sa stie lucrurile astea sa stie ca sunt niste conditii minime impuse de UE, mulgatori electrice, lipsa de microorganisme in lapte pentru ca altfel laptele lor nu va putea intra pe piata UE. Taranii trebuie sa cunoasca anumite lucruri ce ii asteapta ce trebuie sa faca, apoi impreuna trebuie sa gasim si asta vom incerca noi sa facem pe de o parte solutiile cele mai bune pentru ca ei sa se incadreze in criteriile si standardele impuse de UE iar pe de alta parte sa gasi resursele necesare pentru ca ei sa poata sa faca acest lucru pentru ca degeaba taranii vor afla ca trebuie sa respecte tot felul de criterii daca nu vor avea posibilitatea financiara sa faca acest lucru.
3. Legat de partea de informare a taranului cu privire la integrare in UE sunt anumite structuri institutionale care ar trebui sa se ocupe de asta nu un sindicat. Considerati ca nu si-au facut datoria?
Guvernele de pina acum au batut cimpii de 15 ani cu integrarea europeana. De fapt nu stiu daca 5% din directorii de intreprinderi stiu care sunt normele europene care actioneaza in ramurile lor de activitate si ce costuri presupun aceste standarde si norme pentru ca Guvernele nu au facut nimic pentru acest tip de informare. Repet au batut cimpii s-au batut cu pumnii in piept dar nu au facut nimic in aceasta zona. Or vine momentul integrarii si sunt ramuri intregi ale economiei in care oamenii nu sunt pregatiti sa faca fata acestor costuri uriase. Dupa mine va fi un soc urias. In afara de cresterea preturilor in general va fi un soc urias atit pentru industrie cit si pentru agricultura. Si atunci incercam sa facem acest lucru prin sindicatul Satul Romanesc. Daca o vom face si cu ministerul Agriculturii pentru ca si ministrul Flutur are in programul sau aceasta componenta cu atit mai bine, va veni pe doua canale si noi vom putea ajuta ca informatia sa ajunga pentru ca pina la urma nici Guvernul si nici noi nu trebuie sa fim un ziar de proasta calitate pe care sa-l citeasca taranii. Normal este sa le spunem ce ii asteapta si cum trebuie sa faca fata acestor asteptari iar noi sa obligam Guvernul, Ministerul Agriculturii si pe cel al Finantelor unde totdeauna exista cei mai mari si mai salbatici catiri din citi sau succedat la guverne sa obligam sa si aloce resursele necesare.
4.Care va fi programul de toamna al BNS?
Prioritatea noastra va fi legata de oprirea cresterii pretului la utilitati pentru ca nu numai membrii nostri de sindicat in calitatea lor de locatari dar nici intreprinderile nu vor mai face fata la cresterea preturilor la caldura, energie electrica, combustibil. Nu suntem de acord cu taxa de abonament pentru gaze care ar urma sa fie folosita pentru modernizarea si reabilitarea retelelor de distributie gaze deoarece ni s-a spus ca in pretul pe metru cub de gaz este prinsa si o suma pentru dezvoltare care este fixa. Iar daca inteleg ca se incordeaza atit francezii ci si nemti care vor sa cumpere Distrigazurile daca sunt asa de doritori de bani nu au decit sa vinda cladirile ultrasfidator de luxoase pe care le-au facut Distrigazurile in tara, sediile, hotelurile si centrele de recreere pentru ca acolo presupun ca sunt banii pe care romanii i-au platit pentru dezvoltare pina acum si din banii aceia sa-si faca dezvoltarea. Apoi o alta prioritate si asta e o initiativa personala pe care o voi propune colegilor mei as vrea ca BNS sa solicite infiintarea mercurialelor. Plec cu aceasta propunere de la ideea ca desi se spune ca mercurialul este o reminiscenta comunista ca nu ai voie sa limitezi cresterea preturilor eu consider ca suntem absolut indreptatiti pentru ca de opt ani Guvernele Romaniei aplica mercurial pe salarii. Daca la ordinul FMI si a Bancii Mondiale care sunt niste structuri ultraliberale acestea au impus existenta unui mercurial pe forta de munca in Romania atunci nu vad nici un motiv daca pe plata fortei de munca este pus mercurial sa nu cerem sa existe mercurial si pe piata produselor. Atita vreme cit noua nu ne poate creste salariul nu vad de ce ar trebui sa acceptam cresterea la nesfirsit a preturilor. Mi-ar placea si a sa propun plecind de la sindicatul Satul Romanesc un mercurial care sa aiba atit o limita maxima a preturilor dar si una minima astfel incit taranului sa nu-i mai fie luate produsele la preturi de bataie de joc.

„Parlamentarii partidului nostru Blocul National democrat vor sustine in continuare coalitia guvernamentala”

5.Blocul National Democrat, partidul BNS, va ramine un partid de sine statator sau va face o lipitura?

Cred ca partidul va ramine asa cum este. Vrem sa-l facem un partid de stinga dar mi se pare deosebit de importanta si componenta crestina. Cine spune ca socialismul nu are nimic comun cu crestinismul mi se are ca este ori timpit ori rauvoitor ori nu cunoaste lucrurile. Pina la urma prima oara cind s-a vorbit de redistribuire, de protectia celor saraci a fost in mod clar in Noul Testament si IIsus este daca vreti primul care a vorbit foarte transant de redistribuire. Sigur socialismul probabil ca a avut aceasta componenta a ateismului si a negarii crestinismului pentru ca cei doi mari fondatori au fost Marx si Engels. Era greu ca doua genii provenite insa din rindul evreilor sa fie de acord cu crestinismul. Asta a fost o greseala sau o decizie de moment plecata de la religia celor care au intemeiat socialismul dar nu crede ca trebuie sa raminem incremeniti in peisaj. Eu cred ca socialismul poate avea o componenta crestina foarte puternica. De aceea as vrea ca partidul nostru sa aiba o componenta crestina puternica in acelasi timp insa sa fie partid de stinga. S-ar putea sa aiba alta denumire ca de exemplu Uniunea Social Crestina pentru ca acesta mi se pare numele cel mai apropiat de ceea ce vrem noi sa facem.
Totusi partidul e cam discret pe scena politica.
Este adevarat insa pentru noi cel mai important lucru acum este organizarea. Avem cinci deputati si vreau sa va spun ca deputatul de Cluj al BND a fost considerat ca fiind cel mai vizibil parlamentar de Cluj. Intentionam ca incepind din aceasta toamna sa ne deplasam parlamentarii in toate judetele. Trebuie sa mearga fiecare cel putin cite o data in interval de trei luni in fiecare judet. O sa inceapa acest program cu judetul Suceava unde deputatul Mircea Giurgiu, din comisia pentru agricultura va fi prezent luna viitoare.
6.Aveti convingerea ca parlamentarii BND vor ramine fideli partidului?
Sigur ca au fost multe tentatii dar cred ca nu se pune problema ca vreunuia sa-i scape piciorul in alt partid. Olguta Cocrea din Bacau este presedinta Sindicatului Posta Bacau ,Mircea Giurgiu e presedintele Federatiei Sindicatelor Tipografilor din Romania, Dan Mocanescu parlamentarul de Constanta e secretatul general al Federatiei Avram Iancu din industria de aparare, Costel Ovidenie, deputat de Ilfov este presedintele de onoare al Federatiei Sindicatelor din Posta Romana, iar Ion Stoica deputat de Gorj este fondatorul Federatiei Energetica. Nu se pune problema ca acestia sa paraseasca BNS.

„E o prioritate ca un reprezentant al sindicatelor sa fie numit la conducerea Inspectiei Generale a Muncii”

7.Veti continua sa sprijiniti in parlament actuala putere?

Da. Unul din obiectivele majore ale noastre este ca in conformitate cu protocolul pe care BND l-a semnat cu Alianta in decembrie sa avem un om la Inspectia Generala a Muncii. E o prioritate si mi se pare firesc ca un reprezentant sindical sa fie numit in acest post deosebit de important pentru ca in felul acesta s-ar mai stavili putin abuzurile din industrie si chiar coruptia. In acest moment eu pot sa spun ca exista coruptie in Inspectia Muncii. De cite ori facem reclamatii cu incalcarea drepturilor salariatilor sau cu incalcarea contractului colectiv de munca sau a prevederilor Codului Muncii se duc inspectori de la Inspectia Muncii cad la pace si isi primesc tainul de la patroni si toate sunt bune.
8.Ce are de reprosat BNS actualului Guvern?
Reprosez partidelor care sunt in coalitia de la putere faptul ca nu au promis electoratului ca vor majora impozitele, ca vor majora preturile,ca vor limita salariile pentru ca probabil ca alianta pe care am facut-o am fi facut-o cu alte partide.


Intră acum și în grupul de