(GALERIE FOTO) Sute de pelerini la Mănăstirea Hagigadar la Sf. Liturghie oficiată de Episcopul Datev Hagopian


Intră acum și în grupul de

Sute de pelerini, armeni din România şi din străinătate,  au participat, duminică, la mănăstirea Hagigadar din Suceava la Sfânta Liturghie oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România împreună cu un sobor de preoţi.

În cursul dimineţii de duminică,  Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, PS Datev Hagopian i-a binecuvântat pe pelerinii sosiţi la Hagigadar şi a urcat dealul mănăstirii împreună cu soborul preoţesc, care a purtat racla cu părticele din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, adusă special pentru Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de la Catedrala Episcopală din București.

Hagigadar (1)

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mănăstirii Hagigadar de episcopul Datev Hagopian împreună cu preoţii eparhiei, urmată de tradiţionala sfinţire a strugurilor.

Prezent duminică la Suceava, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, excelenţa sa Hamlet Gasparian, a declarat  că mănăstirea Hagigadar este locul în care vin nu numai armenii, ci şi românii, aceasta fiind încă o dovadă în plus de prietenie între cele două popoare.

Excelenţa sa, Hamlet Gasparian, a spus că atât el, în calitate de ambasador, dar şi Ambasada Republicii Armenia la Bucureşti, sunt întotdeauna lângă armenii din România arătând că tradiţiile armeneşti, fie religioase, fie culturale “mobilizează poporul armean în jurul istoriei şi trecutului poporului”.

“Am mai  fost la Hagigadar şi particularitatea acestui loc este că nu numai armenii vin aici, ci şi românii şi asta e încă o dovadă de prietenie între cele două popoare, pentru că avem trecutul comun şi sper că avem şi un viitor comun”, a mai spus excelenţa sa, ambasadorul Republicii Armenia.

Senatorul Varujan Vosganian, prezent, ca în fiecare an, la mănăstirea Hagigadar din Suceava,  la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a declarat că aici se reunesc armeni din toată ţara, inclusiv armeni catolici din Ardeal, dar şi armeni plecaţi din România în diverse locuri ale lumii.

“Astăzi, de exemplu, va vorbi la agapa de după pelerinaj, Ara Badgasar, care este originar din România şi face parte din organizaţia RAFI din Los Angeles, a armenilor originari din România, care sunt foarte mulţi. În timpul comunismului a fost o migraţie masivă de armeni în străinătate, avem, de asemeni, armeni originari din România care trăiesc în Franţa şi care vin în fiecare an aici”, a spus senatorul Varujan Vosganian.

El a mai spus că pelerinajul la mănăstirea Hagigadar din Suceava este “un prilej de regăsire” pentru armeni.

“Sperăm să nu ne regăsim numai cu trecutul, să ne mai regăsim şi cu viitorul şi comunitatea noastră se încăpăţânează să dăinuie. Avem deja o mie de ani, în 1980 am sărbătorit o mie de ani de când primii armeni au venit pe pământurile astea”, a precizat Vosganian.

Printre pelerinii sosiţi la mănăstirea Hagigadar se numără şi deputatul minorităţii armene, Varujan Pambuccian.

 


Intră acum și în grupul de