CL Suceava a aprobat înfiinţarea Teatrului „Matei Vişniec”. Carmen Veronica Steiciuc este director interimar


Intră acum și în grupul de

Consilierii municipali suceveni au aprobat în şedinţa de joi înfiinţarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec”.

Carmen Veronica Steiciuc a fost desemnată director interimar al instituţiei care va funcţiona în sediul Centrului Cultural Bucovina.

Ea se va ocupa de funcţionarea teatrului până la organizarea concursului pentru postul de manager al instituţiei.

„Este o persoană agreată în primul rând de Matei Vișniec, este o persoană serioasă, care poate pune bazele unei școli de teatru la Suceava”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Festival Visniec (20)

Finanțarea activității teatrului “Matei Vișniec” se va face de la bugetul local și din venituri proprii.

Centrul Cultural Bucovina urmează să fie inaugurat luna viitoare.

Carmen Veronica Steiciuc este membră a Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2005 este membru în Ordinul Poeţilor Mantelaţi din Torino-Italia şi a coordonat, de la înfiinţare, Festivalul de teatru „Matei Vişniec” organizat la Suceava.

Printre volumele de poezii publicate de Carmen Veronica Steiciuc se numără „Culoarea neprevăzută a orei”(1995), „The essence of a dream”(2003), „Poeme de religii diferite”(2004), „Cu o pereche de aripi noi” (2005), “Cu o pereche de aripi noi / Avec une paire d’ailes nouvelles”, ediţie bilingvă română- franceză (2008).
De remarcat este că poeta suceveană Carmen Veronica Steiciuc a obţinut Marele Premiu „Nicolae Labiş” la Suceava în 1991, Premiul Ambasadei Franţei în România „Arthur Rimbaud” – 1992, Premiul I la concursul „Tudor Arghezi” de la Târgu Jiu, 1992, Premiul „Cele mai frumoase poeme de dragoste”- Bucureşti, 1991, Premiul I la concursul „Moştenirea Văcăreştilor” – Târgovişte, 1991, Premiile „International Poet of Merit” acordate de Societatea Internaţională a Poeţilor din Washington D.C., SUA, 1998, 1999 şi 2000, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Fundaţiei Culturale a Bucovinei pentru Poezie pe 2004 – volumul „Poeme de religii diferite”, Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru Poezie pe 2005 – volumul „Cu o pereche de aripi noi” şi Premiul pentru poezie religioasă la Concursul „Natale Oggi” – Torino, Italia, 2007.

În 2012, dramaturgul şi scriitorul Matei Vişniec a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Suceava din 2012. După ce i-a înmânat acest titlu, primarul Ion Lungu a anunţat intenţia autorităţilor de înfiinţare a unui teatru profesionist care să poarte numele dramaturgului.

Atunci Matei Vişniec a spus că nu va fi un cetăţean de onoare obişnuit, a anunţat că are deja un program cultural pentru Bucovina şi a propus ca Bucovina să-şi depună candidatura pentru a deveni capitală culturală europeană.

Matei Vişniec organizează, anual, la Suceava şi Rădăuţi, un festival de teatru în care sunt prezentate piese ale sale puse în scenă de trupe de teatru din România şi din străinătate.

Totodată, în cadrul festivalului, Matei Vişniec acordă un premiu pentru cea mai bună piesă de teatru scurt scrisă de un licean.

Matei Vişniec s-a născut în 1956, la Rădăuţi, unde a urmat şcoala primară, gimnaziul şi liceul. A absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti.

Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat unul din cei mai importanţi autori dramatici ai momentului, una dintre vocile cele mai subtile care pot fi auzite în Europa, iar piesele sale sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi.

În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.


Intră acum și în grupul de