„Mozaicul” de pe fatada IUPS nu poate fi dat jos fara acordul autorilor


Intră acum și în grupul de

Aflat la Suceava, la sfârsitul saptamânii trecute, secretarul de stat în cadrul Ministerului Culturii, Virgil Nitulescu a declarat referindu-se la lucrarea de arta monumentala din patrimoniu artistic sucevean, „Cinstire omului si muncii”, creatie a reputatilor artisti plastici Traian Bradean si Iacob Lazar ce se afla pe fatada fostei IUPS Suceava, lânga pasarela CFR Burdujeni, ca distrugerea acesteia fara acordul autorilor este infractiune. „Proprietarul cladirii este obligat prin lege sa solicite acordul autorilor, lucrarea având statut de opera si aici intervine si dreptul de autor. Acesta este o un monument de for public, indiferent de calitatea artistica” a precizat secretarul de stat Nitulescu. Un numar de 11 persoane au adresat o scrisoare deschisa autoritatilor pentru salvarea lucrarii, însa acest lucru nu l-a impresionat pe primarul Sucevei, Ion Lungu. „Nu ma pronunt din punct de vedere cultural asupra valorii acestei lucrari, dar ca simbol apartine unei anumite epoci. Probabil ca nostalgicii vor sa îl conserve.

Eu nu am nici o nostalgie” a declarat seful administratiei locale sucevene. Prin intermediul scrisorii deschise se semnaleaza pericolul disparitiei lucrarii. „Mentionam ca lucrarea, dincolo de valoarea artistica, are si o valoare tehnica (suprafata de 456 m2, realizata din caramida glazurata), fiind practic cel mai mare mozaic de for public din judet. Lucrarea a fost realizata în 1983, cu fonduri de la fostul Comitet pentru Cultura Suceava, pe fatada special amenajata a IUPS Suceava, devenita dupa anii ?90 ROMUPS” se precizeaza în scrisoarea semnata de Gabriel Baban – Presedinte Uniunii Artistilor Plastici Suceava, Valentin Ciuca – critic de arta, Tiberiu Cosovan – ziarist, Conf.univ.dr. Aurel Buzincu – director DCCPNC Suceava, Constantin-Emil Ursu – director general CMB Suceava, Sever Dumitrache – director adj. Liceul de Arta, Pavel Blaj – director Centrul de Creatie, Emil Havriliuc – director Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, Gabriel Carabus – director Biblioteca „IG Sbierea”, Mircea Daneasa – prof. Liceul de Arta, Lucia Puscasu – prof. Liceul de Arta. În prezent constructia urmeaza a fi demolata iar autorizatia nu prevede protejarea sau conservarea lucrarii.

În opinia semnatarilor scrisorii, singura solutie în acest monument ar fi demontarea si preluarea lucrarii de catre Complexului Muzeal Bucovina urmând ca, în momentul identificarii unei suprafete adecvate, acesta sa fie reamplasat. Totusi Emil Ursu, directorul CMB Suceava, a explicat ca mozaicul e foarte important pentru oras si pentru judet, pentru ca este cea mai mare lucrare monumentala din zona. „Este o lucrare achizitionata de fostul Comitet de Cultura în 1983 ceea ce demonstreaza ca vorbim de o comisie din care au facut parte niste specialisti. Practic, noi oferim posibilitatea de a fi salvat monumentul prin preluarea lucrarii în custodia muzeului, respectiv demontarea pe panouri. Noi o sa-l depozitam – daca se ajunge la aceasta solutie, iar când se va ivi o suprafata care sa permita repunerea lucrarii sa o oferim din nou publicului sucevean. Evident, o sa discutam si de anumite costuri, pe care, în mod normal, ar trebui sa le suporte actualul proprietar. Este vorba de o suma destul de consistenta pentru demontarea si transportul lucrarii”, a mai spus Emil Ursu.


Intră acum și în grupul de