Liberalii vin cu solutia deblocarii proiectului „Utilitati si mediu”


Intră acum și în grupul de

Consilierii judeteni ai PNL Suceava au cerut ieri organizarea unei sedinte extraordinare a Consiliului Judetean Suceava pentru aprobarea unei solutii fiscale de deblocare a proiectului „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”. Ei sunt de parere ca aceasta solutie este valabila pentru clarificarea procedurilor de decontare legala a 25 de milioane de lei, reprezentând TVA din cadrul proiectului mentionat. Vicepresedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a prezentat într-o conferinta de presa solutia legala prin care se deblocheaza situatia creata de modul de decontare a TVA în cadrul proiectului „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” ce a avut drept consecinta blocarea conturilor bancare si instituirea sechestrului asigurator asupra activelor Bucovina Ecotermgaz SA Suceava, societate constituita de Consiliul Judetean Suceava pentru implementarea acestui proiect.

Steiciuc a explicat ca CJ Suceava, care detine fondurile printr-o finantare externa cu garantie guvernamentala este considerat, corect, de inspectorii ANAF, beneficiar final al acestui proiect si fiind institutie publica nu poate deconta TVA. El a aratat ca PNL propune înfiintarea unui departament economic în cadrul Consiliului Judetean Suceava care sa aiba ca obiect de activitate administrarea obiectivelor construite în cadrul proiectului „Suceava – Utilitati si mediu”, departament care sa se înregistreze platitor de TVA conform prevederilor din Codul Fiscal care stipuleaza ca departamentele unei institutii publice se pot înregistra pentru scopuri de TVA, daca pot fi considerate ca parte distincta din structura organizatorica a institutiei publice, prin care se realizeaza operatiuni impozabile. Steiciuc precizeaza ca desi Bucovina Ecoterm Gaz SA are ca actionari Consiliul Judetean si Consilii Locale, din punct de vedere fiscal este o persoana juridica independenta ce a actionat ca un antreprenor general contractând lucrari cu alte firme, dar plata acestor constructori a fost facuta direct de Consiliul Judetean.

„Propunem ca printr-un act aditional la contractul cu CJ, sau printr-un contract nou de antreprenoriat sa se stipuleze facturarea catre Departamentul economic platitor de TVA din cadrul CJ Suceava a lucrarilor efectuate pâna la acesta data, pe baza unei situatii de lucrari generale urmând ca pe viitor sa se refactureze lunar lucrarile partiale facturate de constructori”, a spus Steiciuc. El sustine ca plata acestei situatii generale de lucrari se poate compensa cu platile deja efectuate de CJ Suceava catre constructori, iar Departamentul economic special constituit poate solicita rambursarea TVA înscrisa pe factura emisa de SC Bucovina Ecoterm Gaz SA. „Se pot astfel debloca aproximativ 250 miliarde de lei vechi care pot fi utilizati de beneficiar, Consiliul Judetean, pentru finantarea lucrarilor din proiect”, sustine Steiciuc. Liderul consilierilor judeteni liberali suceveni, Bogdan Cristache, a declarat la rândul sau ca prin promovarea acestei actiuni liberalii dovedesc ca adopta solutii constructive legale în ceea ce priveste acest proiect, aratând ca cei care au avut „atitudini distructive” nu se mai afla în PNL. În ultima perioada, reprezentantii administratiei judetene sucevene au solicitat sprijinul MFP pentru deblocarea acestei situatii, considerând ca aceasta a fost determinata, în cea mai mare parte, faptului ca proiectul CJ Suceava este unicat în România, institutiile statului din domeniul financiar nereusind în ultimii doi ani sa clarifice, în termenele prevazute de lege, decontarile de TVA, pe care Bucovina Ecotermgaz SA Suceava le-a solicitat în urma activitatii desfasurate.

Potrivit CJ Suceava acesta este cel mai mare proiect al unei administratii publice judetene din România, în valoare de 86,3 milioane euro, garantat de Guvernul României care se adreseaza la circa 450.000 de locuitori din judet, prin introducerea gazului metan în 63 de localitati si reabilitarea sistemului de producere, transport si distributie a agentului termic în principalele localitati urbane. Conducerea CJ Suceava a acuzat, în iulie, DGFP Suceava ca a stopat cel mai mare proiect public, „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”, dupa ce a blocat conturile societatii care administreaza întregul program, Ecotermgaz Bucovina, si ca refuza sa restituie TVA firmei Ecotermgaz în suma totala de aproape 300 de miliarde de lei vechi si chiar a stabilit penalitati de întârziere de 11,5 miliarde de lei vechi.

Proiectul “Suceava- utilitati si mediu la standarde europene” prevede constructia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 380 de kilometri, fiind realizata deja o mare parte din aceasta, precum si constructia a sapte centrale termice de cogenerare moderne, ecologice si retele de termoficare în toate municipiile si orasele judetului Suceava, o parte fiind finalizate. Pentru realizarea investitiilor Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975% la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de