Intră acum și în grupul de
Steaua Bucuresti – Arsenal Londra 0 – 1 (0 – 0)
Traim într-o lume în care se premiaza doar performanta, nu si ambitia sau dorinta. Din pacate pentru ea si pentru fanii ei, Steaua a aratat marti seara doar ambitie si dorinta. S-au înfruntat doua echipe cu situatii complet diferite. Steaua, cu un moral scazut, dupa un start fals de campionat, cu un antrenor neexperimentat, deja contestat si fara prea multi fani în tribune, iar de cealalta parte, Arsenal, echipa venita în Ghencea din postura de mare favorita, din confortabilul fotoliu de lider al Premier League si cu un moral de invidiat.
Am sperat, la un moment dat chiar am si crezut, ca Steaua poate realiza surpriza. M-a trezit la realitate Robin van Persie, atacantul de care România a scapat în preliminariile pentru Euro 2008. Arsenal a învins la limita, greu, dar – de ce sa nu fim sinceri – meritat, Steaua, pe Ghencea, în etapa a doua a grupelor Ligii Campionilor. Un 1-0 sec din partea „tunarilor”, care nu s-au ridicat nici ei la asteptarile unor pretendenti la titlul suprem în fotbalul european.
Steaua a fost rupta în doua de inovatia tactica a italianului Massimo Pedrazzini, cu acordul superoptimistului patron, Gigi Becali. O echipa goala la mijloc, precum tribunele stadionului, în care nu au încurajat formatia gazda decât vreo 15.000 de spectatori. Exceptându-l pe Zapata, care a alternat paradele incredibile cu iesirile nu tocmai inspirate, Steaua a avut în teren 5 jucatori defensivi – 4 fundasi si Ovidiu Petre – si 5 ofensivi – 4 atacanti, chiar daca unii reprofilati, si Banel Nicolita. Culmea, cu un astfel de sistem tactic, aparent superofensiv, tehnicianul de teste al Stelei a mizat pe o autobaza italieneasca în prima repriza, care i-a functionat de minune.
Arsenal s-a chinuit sa strapunga apararea supraaglomerata a Stelei, dar a fost avertizata de ros-albastri înca din debutul meciului de ce se poate întâmpla în caz de neatentie. Badea a deschis scorul, în urma unei lovituri libere, însa nu s-a putut bucura din cauza asistentului, care a aratat corect ofsaid.
Repriza a doua a adus putine schimbari în jocul celor doua formatii, abia înlocuirea mâinii moarte Neaga cu Victoras Iacob aducând o alta fata Stelei. Am vazut o echipa gazda mai curajoasa, mai avântata în atac si care si-a creat câteva bune ocazii de a marca. A ratat Iacob pe contraatac, a ratat Dica cu un sut de la 40 de metri spre o poarta goala.
Aceasta schimbare de atitudine a ros-albastrilor a venit însa si cu un risc binecunoscut. Steaua a iesit la joc, iar spatiile în teren si au facut si ele aparitia, la fix pentru a fi speculate de londonezi. A facut-o Van Persie în minutul 77, când a reluat în poarta lui Zapata cu un sut din centru careului, dupa o centrare a lui Adebayor de pe linia portii. O faza care a adus liniste pentru Arsenal si alte trei puncte în Grupa H.
Au evoluat echipele:
Steaua: Zapata – P. Marin, E. Baciu, I. Rada, Emeghara – Ov. Petre – Nicolita, N. Dica, Surdu (Badoi, 84) – Neaga (Zaharia, 77) – V. Badea (V. Iacob, 60). Antrenor: Massimo Pedrazzini.
Arsenal Londra: Almunia – Sagna, Kolo Toure, Senderos, Clichy – Eboue (Gilberto, 73), Fabregas, Flamini, Hleb – Adebayor, Van Persie. Antrenor: Arsene Wenger.
Grupa H
Si-a revenit Sevilla!
FC Sevilla – Slavia Praga 4 – 2
O performanta de mare intensitate a Sevillei a oferit gruparii spaniole patru goluri si o victorie impresionanta în fata Slaviei Praga, într-o seara în care detinatoarea Cupei UEFA si-a redescoperit forma care a propulsat-o în vârful topului celor mai bune formatii din lume.
Dupa ce a pierdut cu Arsenal, în prima etapa, presiunea era de partea Sevillei, aflata la primul meci din Liga Campionilor pe teren propriu, însa Frederic Kanoute a descretit rapid fruntile, marcând, în minutul opt al partidei, primul gol din istoria andaluzilor în competitie. Chiar daca Daniel Pudil a egalat la scurt timp, în minutul 19, Luis Fabiano a restabilit avantajul spaniolilor, chiar înainte de minutul 30. Keita a câstigat un balon în jumatatea proprie de teren si a trimis o pasa de 30 de metri pentru Kanoute, care a trimis cu calcâiul pentru Fabiano, ca acesta sa îl dribleze pe Vaniak si sa înscrie în poarta goala. Gazdele au lovit din nou, golul trei nesurprinzând pe nimeni, cu Escude aplicând o finalizare energica din apropiere, dupa ce Keita a deviat cornerul batut de Adriano.
Arouna Kone a încoronat o victorie muncita si meritata pentru spanioli, care au revenit în lupta pentru primele pozitii în grupa H, urmând ca în urmatoarea partida sa dea piept cu Steaua. Cehii au reusit sa înscrie si al doilea gol, unul de consolare, în minutele de prelungire, într-un moment în care elevii lui Juande Ramos, vazuti cu sacii în caruta, si-au permis un moment de neatentie si le-au lasat oaspetilor „privilegiul” de a avea ultimul cuvânt al serii…
Grupa E
Înfrângere pentru Marica, în fata Barcelonei
VfB Stuttgart – FC Barcelona 0 – 2
FC Barcelona a ajuns la doua victorii în Liga Campionilor, în tot atâtea partide disputate, dupa ce a învins cu 2-0, prin golurile lui Carles Puyol si Lionel Messi, formatia germana Vfb Stuttgart, în deplasare.
Dupa victoria obtinuta lejer în fata francezilor de la Lyon, scor 3 0, Barcelona a trecut si de campioana Germaniei, la care Marica a jucat începând cu minutul 63. Thierry Henry, Messi si Ronaldinho au încântat spectatorii si fanii de acasa cu actiuni superbe, însa ineficiente. A fost nevoie de rezerva Puyol ca spaniolii sa deschida scorul, marcatorul primului gol fiind introdus în teren în minutul 7, în locul accidentatului Rafael Marquez. Bucuria fundasului central nu a durat prea mult, el fiind înlocuit în minutul 63 cu Sylvinho, din cauza unei accidentari, într-un moment în care si-a facut aparitia pe teren si Ciprian Marica, intrat la gazde în locul lui Osorio. Revigorarea atacului german a fost însa fara succes, trei minute mai târziu Messi dublând avantajul gazdelor, cu un sut strecurat printre Schafer si Roberto Hilbert, dupa o pasa în spate a lui Henry.
A urmat un joc în care singura întrebare era la ce diferenta va câstiga Barcelona, o minge blocata de Fernando Meira la sutul lui Messi pastrând scorul la 2-0. Pentru Stuttgart misiunea este acum dificila, germanii, fara puncte, fiind nevoiti sa câstige urmatoarele partide pentru a trece de grupe.
Lyon, îngenuncheata pe „Gerland”
Olympique Lyon – Glasgow Rangers 0 – 3
Pe stadionul Gerland arhiplin, Lyon spera ca publicul sa o împinga de la spate pentru a obtine prima victorie în actuala editie a Ligii Campionilor si sa spele rusinea dupa înfrângerea dureroasa de la Barcelona, acum doua saptamâni.
Campioana Frantei era înfrânta atunci cu 3-0, iar rusinea a continuat si pe teren propriu, ba chiar a fost mai mare, Lyon pierzând si de aceasta data, tot cu 3-0, în fata vicecampioanei Scotiei, Glasgow Rangers. Scotienii, care au obtinut trei puncte si în meciul cu Vfb Stuttgart, au ajuns acum la sase puncte în grupa E si au luat o seriosa optiune de calificare în faza urmatoare a competitiei.
McCulloch, mijlocasul care s-a aflat în teren pentru triumfatoarea echipa a Scotiei din meciul cu Franta, a deschis scorul în minutul 23. Dezastrul pentru gazde avea sa se produca în debutul partii secunde. Cousin a dovedit în minutul 48 ca a meritat banii investiti în vara, când a fost transferat la Rangers, si a dublat avantajul oaspetilor, marcând al cincilea sau gol pentru gruparea scotiana. Cinci minute mai târziu, Beasley a lovit pe contraatac si a pus punct final unei nopti de vis pentru Rangers.
Grupa F
Rooney împiedica AS Roma sa se razbune
Manchester United – AS Roma 1 – 0
AS Roma a evitat sa mai fie umilita pe Old Trafford, precum în sezonul trecut, însa a mai înregistrat o înfrângere în fata lui Manchester United, scor 1-0 pentru englezi.
Golul lui Wayne Rooney din repriza secunda s-a dovedit a fi mai mult decât suficient pentru ca „diavolii rosii” sa obtina cele trei puncte puse în joc, în derbiul grupei F. Acesta a fost al saselea succes cu 1-0 obtinut de Manchester în opt partide si a venit datorita unui jucator care se pare ca iubeste sa înscrie în poarta formatiei italiene, Rooney marcând al treilea gol în tot atâtea partide contra celor de la AS Roma, dupa ce l-a învins pe Gianluca Curci în minutul 69, dupa o pasa venita de la Nani.
Dinamo Kiev – Sporting Lisabona 1 – 2
Sporting Lisabona a obtinut o victorie importanta în deplasarea de la Dinamo Kiev, cu scorul de 2-1, gratie golurilor înscrise de Tonel si Anderson Polga. Jozsef Szabo l-a înlocuit pe Anatoli Demianenko la Dinamo, dupa înfrângerea cu 2-0 în fata celor de la AS Roma, în primul meci al grupelor, însa nici acest nou tehnician nu a reusit sa schimbe norocul ucrainenilor. Tonel a beneficiat de o recuperare norocoasa pentru a duce oaspetii în avantaj, în minutul 14, si, chiar daca Vladislav Vasciuk a egalat pentru echipa gazda, în minutul 28, Polga s-a asigurat ca cele trei puncte se duc la Lisabona, cu un sut pe jos, cu sapte minute înainte de pauza.
Grupa G
Egalul gafelor!
TSKA Moscova – Fenerbahce Istanbul 2 – 2
În frigul de la Moscova, TSKA a primit vizita revelatiei Fenerbahce Istanbul. Ora disputarii partidei i-a luat însa prin surprindere pe jucatorii celor doua formatii, care, desi au fost predispusi la efort, s-au duelat în gafe.
Oaspetii, cu un moral mai bun, dupa ce au câstigat prima partida a grupei G, cu campioana Italiei, Inter Milano, au deschis scorul în minutul 9. Alex si-a adaugat înca o reusita celor doua din preliminarii si a dus Fenerbahce în avantaj.
Pauza a adus schimbari în jocul moscovitilor si, la patru minute dupa reluare, Krasic a egalat pentru TSKA si le-a oferit gazdelor începutul de repriza de care aveau nevoie. Vulcanul de la Moscova avea sa erupa în minutul 53, când Vagner Love a fost faultat în careu de acelasi „om negru” al oaspetilor, Edu. Atacantul brazilian a executat impecabil lovitura de pedeapsa, trimitându-l pe Volkan Demirel în coltul opus, si si-a trecut în cont al 15-lea gol în 33 de aparitii europene.
Meciul avea sa fie însa decis de un al treilea brazilian marcator, eroul lui Fenerbahce din partida cu Inter, Deivid, care a egalat pentru turci în minutul 85.
„El lider” Zlatan
Inter Milano – PSV Eindhoven 2 – 0
Campioana Italiei, Inter Milano, se bazeaza din ce în ce mai mult pe serviciile lui Zlatan Ibrahimovic. Atacantul suedez a devenit indispensabil pentru italieni si, dupa ce a adus multe puncte în ultimele partide din Serie A, prin goluri de exceptie, a venit rândul sa-si salveze echipa si în Liga Campionilor.
Dupa partida pierduta la Istanbul, cu Fenerbahce, Inter nu avea voie sa faca pasi gresiti în partida cu PSV Eindhoven, de pe teren propriu. Iar Ibrahimovic s-a asigurat ca asa vor sta lucrurile, ajutându-si echipa sa pastreze avantajul de doua goluri, dupa eliminarea lui Cristi Chivu.
Inter s-a impus cu 2-0 în fata olandezilor, iar Ibrahimovic a fost actorul principal al partidei, marcând în minutul 15 din penalti, dupa un fault suferit tot de el, la un contact cu Jan Kromkamp, în careu. Golul doi nu a fost prea mult asteptat, Ibrahimovic dublându-si avantajul dupa alte 15 minute.
Chiar daca Inter a ramas în zece oameni, dupa ce Cristi Chivu a vazut al doilea cartonas galben, pentru un fault la Jason Culina, Ibrahimovic si-a aratat calitatile de mijlocas si si-a ajutat echipa din postura de coordonator, pasele sale putând chiar da nastere unui gol, daca Stankovic nu suta mult peste poarta de la zece metri. Inter a ramas chiar în noua oameni, dupa de David Suazo a vazut direct cartonasul rosu, pentru un cot aplicat în fata lui Carlos Salcido, dupa doar treizeci de minute de joc.
Intră acum și în grupul de