La Dragomirna a fost construit un Centru de Intervenție Rapidă în caz de inundații


Intră acum și în grupul de

Printr-un proiect național, cu fonduri europene, a fost realizat, la Suceava, în localitatea Dragomirna, un Centru de Intervenție Rapidă în caz de inundații.

talpau, dragoi, harasim, radulescu

La sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a avut loc marți, 15 decembrie, conferinţa de închidere a proiectului „WATMAN – Sistem informaţional pentru managementul integrat al apelor în Spațiul Hidrografic Siret”, în valoare de 63 de milioane de euro. La eveniment au participat directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi, directorul tehnic Administraţia Bazinală de Apă Siret, Mihai Talpău, dar și prefectul Sucevei, Constantin Harasim, și vicepreședintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu.

mihai talpau

Potrivit coordonatorului ABA Siret, Mihai Talpău, obiectivul principal al proiectului WATMAN îl constituie îmbunătățirea monitoringului integrat al apelor, privind atât evaluarea și evoluția resurselor de apă, cât și urmărirea și caracterizarea comportării în exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor și a efectelor acestora în utilizarea și valorificarea resurselor de apă.

Talpău a explicat că prin intermediul proiectului s-au construit, printre altele, două Centre de Intervenție Rapidă, unul la Suceava, în localitatea Dragomirna, și unul la Focșani.

Centrele sunt dotate cu materiale pentru intervenția în situații de urgență generate de inundații și poluări accidentale, respectiv diguri gonflabile, mașini de umplut saci, pontoane cu motor, palplanșe metalice și dispozitiv de bătut palplanșe, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem pentru măsurare viteză/debit, dar și alte dispozitive.

Totodată, prin intermediul proiectului, la barajul de la Dragomirna au fost instalate stații automatizate pentru monitorizarea on-line a tuturor parametrilor de gospodărire a apelor.

Toate informațiile obținute de la stațiile hidrometrice sau baraje vor fi transmise on-line către Centrul de Coordonare a Intervențiilor, de la dispeceratul ABA Siret.

„Prin intermediul unor soft-uri electronice se realizează monitorizarea, coordonarea și controlul intervențiilor în situații de urgență generate de inundații și poluări accidentale” a spus directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Siret, Mihai Talpău.

El a mai arătat că rezultatele proiectului național WATMAN sunt realizarea de sisteme decizionale modernizate pentru acţiunile operative din timpul şi după producerea inundaţiilor, optimizarea controlului în coordonarea exploatării construcţiilor hidrotehnice, obţinerea de date hidrologice îmbunătăţite şi integrate prin colectarea de mai multe date în secţiunile de râu unde nu existau staţii hidrometrice, prognoză mai precisă a viiturilor şi a poluărilor într-o perioadă scurtă de timp, prin folosirea datelor colectate. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de