15 proiecte majore în valoare de 547 milioane de lei, implementate de CJ Suceava, în cadrul finanţării europene 2007-2013


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni suceveni au aprobat în cadrul ședinței extraordinare de luni asigurarea unei sume de circa 4 milioane de lei pentru continuarea a două proiecte cu finanţare prin POR 2007-2013. Este vorba despre proiectele care vizează reabilitarea Muzeului de Istorie și a Cetății de Scaun a Sucevei, care nu se finalizează la 31 decembrie 2015 şi vor fi încheiate până la 30 iunie 2016.

Vasile Ilie OdP (2)

Consilierul judeţean Vasile Ilie, care este și liderul grupului liberal din CJ Suceava, a cerut șefului administrației județene, Cătălin Nechifor, să identifice pe cei care se fac vinovaţi de necheltuirea în termen a fondurilor europene obţinute de judeţ pentru care CJ Suceava va trebui să asigure finanţare.

El a solicitat ca CJ Suceava să se îndrepte împotriva celor vinovaţi pentru recuperarea acestor sume de bani.

 

 

Ilie a spus că preşedintele CJ Suceava va trebui să prezinte în şedinţa din 28 decembrie o situaţie finală a proiectelor implementate în judeţ pe programarea 2007-2013 pentru ca CJ Suceava să aibă o viziune de ansamblu şi să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză.

nechifor (5)

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că este de acord cu solicitarea liderului grupului liberal şi a spus că este obligatoriu ca CJ Suceava să se îndrepte împotriva celor care au greşit şi că nu poate accepta ca unele firme să-şi bată joc de banii publici.

El a mai spus că sunt situaţii de întârziere generate de procedurile de achiziţii greoaie, exemplificând cu situaţia licitaţiei privind asigurarea mobilierului pentru Muzeul de Istorie al Bucovinei unde a durat mai mult de un an până la semnarea contractului pentru că au fost contestaţii şi procese şi s-a ajuns ca la sfârşitul lunii octombrie să fie decis câştigătorul licitaţiei.

Nechifor a mai declarat însă că se va îndrepta împotriva firmelor care au furnizat alte elemente decât cele ofertate şi a încurajat comisiile de recepţie pentru că au fost riguroase.

„Mâţa în sac nu vreau să o iau”, a spus Nechifor.

El a mai declarat că în cazul acestor firme vor fi executate garanţiile de bună execuţie, iar dacă aceasta nu acoperă contravaloarea serviciilor contractate, se va apela la instanţă pentru recuperarea prejudiciilor.

Nechifor a spus că CJ Suceava trebuie să asigure finanţarea proiectelor respective până la finalizare întrucât în caz contrar riscă să piardă întreaga finanţare europeană.

„Riscul este să fie proiecte neeligibile sută la sută”, a precizat Nechifor.

El a explicat că o situaţie delicată este în cazul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) unde multe primării nu au achitat contribuţia financiară la acest proiect de 213 milioane de lei.

„Nu putem face efectiv plata finală”, a spus preşedintele CJ Suceava care a menţionat că primăriile respective au fost atacate în instanţă de CJ pentru a obţine aceşti bani care trebuie achitaţi în baza contractului de finanţare semnat de fiecare localitate în parte.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Nechifor a spus că în cazul contractorilor care nu şi-au respectat termenele şi serviciile din oferte vor fi acţionaţi în instanţă pentru recuperarea banilor pe care CJ Suceava va trebui să-i achite pentru finalizarea proiectelor după data de 31 decembrie 2015.

El a arătat că CJ Suceava a implementat 15 proiecte majore cu o valoare de 546,9 milioane de lei, valoare din care circa 0,6 la sută va trebui achitată de CJ după data de 1 ianuarie 2016.

Nechifor a spus că au fost finalizate proiecte majore cum ar fi modernizarea Aeroportului Suceava cu 137 de milioane de lei, două proiecte de sisteme de e-guvernare în valoare de 13 milioane de lei, două proiecte de modernizări la Spitalul Judeţean Suceava de 6,6 milioane de lei, trei drumuri judeţene în valoare de 77 de milioane de lei, fără să existe corecţii, sau reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 52 de milioane de lei, la care CJ Suceava trebuie să contribuie cu 170.000 de lei pentru că nu au fost livrate în termen aparate de ghidare a turiştilor.

La proiectul ce prevede închiderea gropilor de gunoi şi înfiinţarea a două depozite ecologice în valoare de 213 milioane de lei, gradul de execuţie este de circa 99 la sută, dar că aici problema majoră este legată de faptul că multe primării din judeţ nu şi-au achitat contribuţiile.

În cazul SMID Nechifor a spus că ar urma să fie găsită o soluţie guvernamentală în condiţiile în care în foarte multe judeţe din ţară proiectele de acest tip sunt cu întârzieri majore, iar AM POS Mediu nu a instructat încă privind modul de acţiune în continuare.

El a spus că în cazul proiectelor în cadrul sistemelor de management integrat al deşeurilor România şi-a luat angajamente prin aquis-ul comunitar şi că există risc de infrigement şi că ar trebui o soluţie guvernamentală mai ales că proiectarea a fost făcută de minister, iar implementarea a fost făcută de autorităţile locale.

Nechifor a menţionat că până în 28 decembrie va avea o situaţie clară privind modul de acţiune în cazul SMID. (R.N.B.)

 


Intră acum și în grupul de